30. ledna 2023 11:00

Ptačí kamikaze vám vyrazí dech. Podívejte se na útok ve 100 km/h

Některá zvířata fascinují svým unikátním způsobem lovu, který může zdánlivě popírat fyzikální zákony. Patří mezi ně i terej bílý, vodní pták, jehož způsob shánění potravy připomíná nálety kamikaze.

Terejové jsou společenským druhem hnízdícím v koloniích na skalách a na malých ostrůvcích. Na nich se jich tísní celé tisíce. Hnízdí tak blízko sebe, že se při protahování dotýkají křídly. Najdeme je nejčastěji v oblasti Atlantiku a Severního moře, přičemž v početných skupinách je můžeme vidět i při lovu.

Nezničitelný lovec

Jejich jedinečný způsob lovu jim umožňuje pozoruhodná tělesná stavba, jak ostatně uvidíte v pořadu Život ve vzduchu na Prima Zoom. Terej vidí kořist až na vzdálenost 40 metrů a jeho hlavním cílem jsou ryby a hlavonožci, kteří se skrývají několik metrů pod hladinou. To pro tereje není žádnou překážkou. Svůj výpad začnou tím, že vystoupají do výšky až 30 metrů. Následně přitáhnou křídla k tělu a spustí se střemhlav do vody. Následně dopadnou na vodu rychlostí 100 km/h.

Každého jiného tvora by náraz rozdrtil, terej má ale na své straně několik faktorů. Má silný zobák a speciálně utvořenou lebku vybavenou dutinami plněnými vzduchem, a to mu umožní vydržet pád z velké výšky. Zároveň mu pomáhají vzduchem naplněné váčky pod kůží na krku a v hrudi, které fungují jako airbagy a náraz zmírní. Nápomocný je i aerodynamický tvar těla po složení křídel.

Smrtící nálet

Oči terejů následně chrání průhledná oční víčka, jež fungují jako ochranné brýle. Díky silnému nárazu se potopí až 10 metrů hluboko, přičemž náraz na hladinu způsobí rázovou vlnu, která může usmrtit ryby v blízkosti. Terejovi následně stačí najít nejbližšího vodního živočicha, spolknout ho a vyplavat na hladinu.

K přežití ve slané vodě pomáhá terejovi další zvláštnost. Nemá totiž žádné vnější nozdry, a otvory má zakryté kostěnými přepážkami. Díky tomu mu voda nevnikne do ústní dutiny. Zároveň může pít mořskou vodu a jíst slané ryby díky vyvinutým nadočnicovým solným žlázám, které vylučují koncentrovaný solný roztok. Tím se tělo tereje soli zbaví.

Zdroj: eBird

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom