27. ledna 2023 06:00

Ostříž je přírodní stíhačka s unikátní schopností. Podívejte se na jeho drtivý útok

Ohromující schopnosti ostříže aplomada dělají z dravého ptáka postrach okolí. Rychlost a síla však nejsou jeho největšími přednostmi. V záloze si nechává tajnou zbraň.

Jen málokterý pták se dokáže rovnat živoucímu symbolu síly a majestátnosti tak jako sokoli. Totéž platí i o ostříži aplomadu (Falco femoralis), který spadá do čeledi sokolovitých, a může se tak pyšnit jejich úctyhodnými schopnostmi. Na první pohled velmi ladný dravec s dlouhými křídly i ocasem dosahuje rozměrů 40 centimetrů, přičemž rozpětí perutí má až 90 centimetrů.

Zrak jako dokonalé hledí

Přirozenou domovinou létavých opeřenců je Jižní Amerika, v níž se také usídlili po celé její rozloze. Nejraději však ostříži volí k uhnízdění i lovu otevřené travnaté plochy či zalesněné savany, které jsou ideální k hledání potravy. Opeřený predátor totiž dokáže svým zrakem zachytit pohyb kořisti ve vzduchu i na zemi až kilometr daleko. O tom se koneckonců můžete na vlastní oči přesvědčit v dokumentární sérii Krásy divoké Kolumbie, kterou vysílá Prima ZOOM.

Elegantní dravec patřící k nejrychlejším letcům vůbec svou kořist často pronásleduje i na velmi velké vzdálenosti a jen málokdy se jeho vyhlédnutému úlovku podaří utéct či se schovat do bezpečí vykopaných nor. Ostříži loví nejčastěji v páru a při honu spolu systematicky spolupracují, není u nich neobvyklá ani sólo akce. Společnosti ve větších skupinách se však vyvarují a raději volí strategii, že „méně je někdy více“.

Zdroj: eBird.org

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom