24. října 2022 06:00

Agresivní káně se o jídlo nedělí. Podívejte se, jak se popere o kořist

Káně lesní je nejrozšířenějším a nejpočetnějším dravcem u nás. Ačkoli je veřejností přehlížena, její letová i lovicí technika je fascinující, i když trochu nekalá.

Draví ptáci už od pradávna v říši zvířat platí za symbol síly, ladnosti, rychlosti i majestátnosti. Káně lesní, která patří v Česku i Evropě k nejrozšířenějším a nejpočetnějším dravcům, rozhodně není výjimkou. S výjimkou severských zemí žije po celém evropském kontinentu, přičemž se v době hnízdění vyskytuje až na 78 procentech území. Díky tomu mají odborníci i nadšení laikové možnost dopodrobna sledovat jejich chování a způsob, jakým žijí.

„Mnozí lidé nemají možnost pozorovat orly a další volně žijící zvířata tak, jak je známe z dokumentárních filmů. Jako běžný druh může káně zprostředkovat právě ty důležité osobní zážitky, které dokážou přimět lidi k zájmu o přírodu ve svém okolí, například úžasné svatební lety kání, při kterých vykrouží vysoko do vzduchu a hned se zase za hlasitého volání prudce spouštějí dolů,“ nechal se slyšet britský ornitolog Sean Walls.

Nepohrdne ani mršinou či mládětem

Jídelníček káni je variabilní podle místních podmínek a proměnlivého životního prostoru. Nejčastěji se však živí malými savci, především hraboši a jinými hlodavci, čímž se stává užitečným pomocníkem zemědělců. Jak můžete vidět v dokumentu Vltava: Zlatá řeka, který vysílá Prima ZOOM, káně lesní nepohrdne ani chutnou, i když mrtvou rybou, o niž se i klidně chladnokrevně popere s jinou kání.

Jako všichni dravci a predátoři má i káně vynikající zrak, který je až osmkrát citlivější než lidský. Kroužit a hledat očima svou kořist dokáže celé hodiny, nejčastěji však na ni tiše vyčkává na vyvýšeném stanovišti a svým zrakem pročesává terén. Cizí jí není ale ani krádež a plenění hnízd jiných ptáků či lovení mláďat savců.

Zdroj: Bird Life

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom