25. ledna 2023 17:00

Návštěvníci české zoo zabili březí samici losa. Zveřejněné fotografie jsou strašlivé

Bezohlednost a hloupost některých návštěvníků zoologických zahrad je bohužel přetrvávající neduh, a to i přes snahy ošetřovatelů, jasně psané výzvy a šíření osvěty. Zaměstnanci Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou zažili na vlastní kůži, jak tragické následky může mít nerespektování daných předpisů.

Ve výběhu expozice losů našli ošetřovatelé tříletou samici ležet na boku, evidentně s intenzivní bolestí břicha. Bolesti byly tak velké, že nereagovala na přivolaného veterináře, pouze kopala nohama. Veterinář na místě diagnostikoval těžkou koliku doprovázenou naprostou zástavou činnosti zažívacího traktu.

Smutný konec nevinné losí samice

Podle informací samotné zoo samici z nozder a tlamy vytékaly bachorové tekutiny, jejichž zápach naznačoval rozsáhlé poškození trávicí soustavy. I když veterinář okamžitě zahájil léčbu, samice uhynula. Následná pitva prokázala, že samice trpěla těžkým a krvavým zánětem tenkých střev a předního úseku tlustého střeva. Zánět měl podle všeho toxický původ a byl vyvolán působením nevhodné potravy, pravděpodobně sušenkami či suchary. Zrovna losi jsou přitom na potravu velice citliví, nejčastěji vyhledávají listy a větve měkkých dřevin, včetně borovice a smrku.

A co je ještě horší, samice byla březí, čekala dvojčata a její pohlavní cesty byly zcela v pořádku. Takže nebýt neukázněného návštěvníka (nebo návštěvníků), porodila by zcela bez problémů. Incident způsobil psychickou újmu nejen ošetřovatelům zoologické zahrady, ale i ostatním losům, kteří byli se samicí v expozici.

Třebaže rizika krmení zvířat v zoologických zahradách a neustálé upozorňování na jeho škodlivost jsou všeobecně známá, neukáznění návštěvníci představují konstantní problém, jenž má bohužel drastické dopady, které můžete vidět i na fotografiích v galerii. Snad se po tomto tragickém incidentu leckdo konečně probudí a poučí.

Zdroj: Zoo Hluboká

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom