17. prosince 2022 06:00

Sumec je nelítostné zvíře už od narození. Podívejte se na jeho první zabití

Sumec je jednou z nejznámějších sladkovodních ryb. Zároveň je také nelítostným predátorem, který má své okolí pevně pod kontrolou.

Populární ryba je nebezpečná už od samotného svého zrození. Monstrum, které může dorůst až do tří metrů, se živí téměř vším, co mu přijde pod tlamu. Mladému sumci stačí zooplankton, dospělý chytá červy, obojživelníky, plazy, měkkýše, korýše, ryby, vodní savce nebo drobné vodní ptáky. Ve vzácných případech mu nedělá problém zaútočit třeba na menšího psa, případně vyskočit na břeh, aby si chytil holuba. Že se každý z těchto tvorů může stát snadno jeho kořistí, není náhodou. Tělesně je totiž sumec perfektně vybavený ke kontrole svého okolí.

Kukaččí ryba

Přestože má sumec slabě vyvinutý zrak, zbytek těla mu ho bohatě vynahrazuje. Jeho příznačné kníry fungují jako chemoreceptory, kterými vnímá chuť i čich. Podobné smyslové orgány pokrývají celou dolní část jeho těla, horní část hlavy a boky hlavy a hrudi. V podstatě mu nic neunikne a svůj nemilosrdný lov může začít prakticky ve chvíli, kdy se narodí. Jak uvidíte v pořadu Mimořádná mláďata na Prima Zoom, někteří sumci svými metodami připomínají kukačku.

Například druh sumce s názvem peřovec kukaččí má ve zvyku míchat své jikry s jikrami jiných ryb. Ve chvíli, kdy nic netušící hostitelská ryba, například cichlida, vezme celou náruč jiker do tlamy, kde dokončí jejich inkubaci, je osud jejího vlastního potěru zpečetěný. Peřovcovy jikry mají velmi rychlou inkubaci, takže se zpravidla líhnou dříve. Jakmile spotřebují vlastní žloutek, pustí se do okolních jiker. Když tak ryba konečně vypustí mláďata ven, čeká ji hodně nemilé překvapení.

Zdroj: Naše ryby

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom