25. listopadu 2022 11:15

Gigantická zlatá rybka zaskočila rybáře. Podívejte se na macka, který místo přání přináší zhoubu

Tahle fascinující příhoda by měla být varováním pro každého, kdo by považoval za dobrý nápad se nechtěné akvarijní či jezírkové rybky zbavit vypuštěním do volné přírody.

Když si britský rybář Andy Hackett vyrazil k rybí farmě Bluewater Lakes v severovýchodní Francii, tušil, že jeho úlovek bude velký. To je koneckonců účelem, za kterým farma existuje – dopřát rybářům nevšední zážitek a možnost si vylovit nějakého skutečně velkého kapříka. Že se však Hackettovi povede ulovit zrovna proslulou rybu, kterou ještě jako úplného mrňouska vypustil do rybníka provozovatel podniku a jíž dal kvůli barvě poetické jméno Karotka, by ale nenapadlo ani tamní zaměstnance. Karotka se totiž udici dokázal vyhýbat celých 20 let.

Never get bored of seeing her go back 🥕🥕🥕🥕

Posted by Bluewater Lakes on Thursday, November 3, 2022

Přerostlé zlaté rybky terorizují svoje okolí

Oranžový obr je křížencem kapra hladkého a okrasného kapříka Koi, kterého můžete často najít i v našich jezírkách, a vážil celkem třicet kilo, což je váha zhruba desetiletého dítěte nebo dospělého labradora. Majitel rybí farmy navíc tvrdí, že Karotka může růst klidně ještě dalších 15 let. Můžeme se nechat překvapit, jak je tam s ulovenými rybami zvykem, poté, co se s ním rybář vyfotil, ho pustili zpět do rybníka.

Úlovek nicméně mimoděk upozornil na jeden nebezpečný fenomén. Lidé si totiž málokdy uvědomují, že velikost některých akvarijních rybek je daná prostředím, v němž žijí. Je to případ jak kaprů koi, tak i klasických akvarijních „zlatých rybek“, karasů zlatých. Ty dokonce dokážou ve volné přírodě narůst až do rozměrů fotbalového míče a váhy okolo 2 kilogramů. Dokazuje to i případ z roku 2021, kdy v americké Minnesotě vylovili přerostlých rybek hned několik. Jejich kříženci můžou být dokonce ještě větší. Pro životní prostředí jsou navíc vyloženě pohromou; narušují sediment i kořeny vodních rostlin, přenášejí parazity a vyjídají zdroje potravy jiným rybám.

Zdroj: IFLScience

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom