13. června 2022 12:30

V Antarktidě byl objeven skrytý svět plný života. Vědci ho našli náhodou

Vědci z Nového Zélandu učinili v Antarktidě nečekaný objev. Zatímco původně měli jen zkoumat mechanismy a důvody tání Rossova šelfového ledovce, místo toho objevili svět plný života ukrytý pod tlustou vrstvou ledu.

Když se tým výzkumníků z univerzit ve Wellingtonu, Aucklandu a Otagu vypravil až do Antarktidy zkoumat Rossův šelfový ledovec, cílem bylo prozkoumat mechanismy a důvody jeho tání. Vědci stovky kilometrů od okraje známého ledového šelfu led navrtali, aby prozkoumali oblast, v níž – jak se domnívali – leží pod ledovcem ústí řeky. Chtěli zjistit, jakou roli v úbytku antarktického ledu může hrát. Když ale vzniklým otvorem spustili kameru, našli něco, co rozhodně nečekali.

Drobní korýšci

„Nejdřív jsme si mysleli, že se nám něco stalo s kamerou,“ vysvětlil v The Guardian Craig Stevens z novozélandského Národního institutu vody a atmosféry (NIWA). „Jakmile jsme ale zaostřili, zjistili jsme, že se díváme na hejno drobných, asi pět milimetrů velkých členovců.“

Tito členovci, jak odborníci zjistili, patří mezi takzvané různonožce (Amphipoda). Pocházejí tedy ze stejné čeledi jako humři, krabi nebo roztoči. Nejvíc svým vzhledem připomínají krevetky, jsou ale drobní, zhruba o velikosti pěti milimetrů.

Nově objevený ekosystém musí zmapovat

Počáteční šok a údiv u výzkumníků brzy vystřídalo nadšení.Poskakovali jsme radostí, to, že se nám ta zvířátka hemžila kolem vybavení, znamená, že tam dole očividně je velmi důležitý ekosystém.“ Vědci se teď chystají jej podrobně zmapovat a zároveň splnit i ty úkoly, které si původně předsevzali.

Zdroj: NIWA

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom