16. srpna 2022 06:00

Co nejvíc způsobuje rakovinu? Nejrizikovější příčině nikdo neunikne

Odborníci kvůli výzkumu zanalyzovali data téměř 450 tisíc lidí. Zjistili přitom, že rakovina má dva zcela zásadní rizikové faktory.

Data přesně 429 991 lidí ve Spojených státech vědci sledovali celkem 5 let. Chtěli zjistit, jestli existují rizikové faktory schopné nějak dramaticky ovlivnit, jestli se u někoho rakovina během pěti let objeví, nebo ne. A našli je, jsou totiž překvapivě jednoznačné. Bohužel, ne oběma se lze úspěšně vyhnout.

Věku neutečeme

Tím prvním je totiž bohužel věk. Podle studie stačí, aby vám bylo nad 50 let a riziko, že se u vás nějaká forma rakoviny objeví, vyletí u žen na 25 procent a u mužů dokonce na 29.

S druhým, zcela zásadním faktorem se ale už něco dělat dá. Je jím totiž, pro mnohé celkem nepřekvapivě, kouření. K tomu snad ani není třeba nic dodávat; o škodlivém vlivu kouření na lidské zdraví existuje dnes už obrovské množství dat.

A překvapením nebyly ani další, méně prominentní rizikové faktory, jako nadměrné užívání alkoholu, rakovina v rodině, časté pojídání červeného masa a nedostatečná fyzická aktivita. U žen se ještě přidaly diabetes 2. typu, prodělaná hysterektomie a také fakt, že měly děti.

Podrobnější výzkumy zajistí lepší prevenci

Ze zmíněných 429 991 lidí, z nichž ani jeden neměl nádorové onemocnění v předchozí anamnéze, rakovinou během studie onemocnělo celkem 15 226. Mezi muži se nejčastěji objevila rakovina prostaty a plic, mezi ženami rakovina prsu a dělohy.

Pro autory studie je tohle jen začátek, hodlají totiž zkoumat rizikové faktory dopodrobna. „Potřebujeme konečně začít lépe rozumět tomu, komu která rakovina hrozí,“ vysvětlili v tiskovém prohlášení. „Tato data zatím vůbec nemáme, a přitom jsou nezbytná kvůli budoucím možnostem podrobného screeningu, jako jsou třeba krevní testy zaměřené na včasnou detekci několika druhů rakoviny. Ty by mohly denně zachraňovat životy.“

Zdroj: Odborný magazín Cancer

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom