19. března 2023 06:00

S menopauzou libido zásadně nemizí. Chuť na sex spolehlivě zabíjí něco úplně jiného

Pokud na vině primárně není pokles hladiny důležitých hormonů, který ženské tělo v průběhu menopauzy zažívá, tak co je tedy příčinou toho, že nemají sex tak často?

Menopauza je i v dnešní době tak trochu opomíjené téma. Ženy v ní ale tráví třetinu života, takže každý výzkum, během nějž se o ní zjistí něco víc, se počítá. I studie, během níž britští vědci zkoušeli zjistit, nakolik pokles estrogenu, progesteronu a testosteronu ovlivňuje libido, si získala pozornost. Jsou to právě tyhle hormony, které chuť na sex velmi ovlivňují, takže se výzkum toho, jestli hrají hlavní roli v poklesu chuti na sex, zdál jako formalita. Výsledky ale tuhle hypotézu de facto vyvrátily.

Sendvičová generace

Existuje jen velmi málo studií, během nichž se někdo žen skutečně zeptal a snažil se pochopit všechny faktory, které ovlivňují sexuální prožitky ve středním věku,tvrdí Kaye Wellings, která výzkum vedla. „Pokles frekvence soulože ale musíme dát do kontextu se sociální změnou a individuálními okolnostmi.“

K tématu: I muži mají svůj přechod: Jak se liší mužská andropauza od ženské menopauzy?

Jinými slovy, v době, kdy většina žen odkládá mateřství do vyššího věku a jejich rodiče se dožívají vyššího věku, se objevuje takzvaná „sendvičová generace“ – ženy se v období, kdy se potýkají s nástupem menopauzy, musejí starat jak o svoje ještě ne zcela dospělé děti, ale taky o svoje mnohdy nemohoucí a nemocné rodiče. Do toho chodí na plný úvazek do práce, a přitom se jejich zdraví úměrně s věkem zhoršuje a mají méně energie. A to je kombinace, která libido spolehlivě odpraví hormony-nehormony.

Nespokojenost ve vztahu, únava…

Z 2 133 ve studii vyzpovídaných žen neměla sex za poslední měsíc ani jednou celá třetina. Přesto byla víc než polovina se svým sexuálním životem spokojená. Když sex ženy měly, popisovaly ho v superlativech. Nejčastější příčinou toho, že o sex nestály, byla u žen nespokojenost v partnerském vztahu. Na druhou stranu, věk či stadium menopauzy, ve kterém se žena nacházela, se ukázaly jako zanedbatelný faktor.

Přečtěte si také: Ženy za volební právo platily hladovkami i lynčováním. Jak o něj bojovaly české sufražetky?

Že hormony svou roli alespoň částečně hrají, ukazují výzkumy, během nichž vědci tyto hormony ženám v menopauze uměle doplnili. Britská studie ale problém vyhodnotila jako daleko komplexnější.

Zdroj: The Journal of Sex Research

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom