14. září 2022 06:00

Ženský orgasmus má nově tři rozdílné typy. Za odhalením stojí unikátní vibrátor

Profesor neurovědy James Pfaus, hostující na Karlově univerzitě v Praze, ve své studii došel k pro mnohé překvapivým závěrům. Jak vypadá ženský orgasmus očima mužského vědce a co vlastně bylo cílem výzkumu?

Říká se, že ty nejlepší věci přicházejí po třech a u ženských orgasmů to zdá se může být i pravda. Alespoň podle výzkumu amerického profesora neurovědy Jamese Pfause, který mimochodem v současnosti působí na Karlově univerzitě v Praze. Jeho studie zveřejněná v odborném magazínu The Journal of Sexual Medicine použila data získaná od 54 různých žen, jež měly za úkol masturbovat se speciálním vibrátorem.

Vulkán, Vlna a Lavina

„Lvice“, jak Pfaus tento vibrátor pojmenoval, se dokáže připojit s pomocí Bluetooth a po stranách má dva citlivé senzory. Díky nim vědec dokázal zaznamenat sílu kontrakcí pánevního dna, které orgasmus předcházejí a doprovázejí. Výsledné záznamy ale ukázaly, že svaly se při orgasmu můžou stahovat třemi různými způsoby.

První a nejčastější typ Pfaus označil názvem „Vlna“, během nějž žena k orgasmu dospěje při střídání stahu s uvolněním. Ženám, které orgasmus prožívají druhým způsobem nazvaným jako „Lavina“, se pánevní dno většinou na delší dobu sevře a pak dochází k uvolnění. A pak existuje ještě třetí způsob, „Vulkán“. Při něm jsou stahy pánevního dna neustále intenzivnější, dokud nedojde k „explozi“.

Nejde o orgasmy ale o „Lvici“

Tahle zjištění jsou rozhodně zajímavá, zejména fakt, že se mezi jednotlivými ženami může prožití orgasmu o dost lišit. Pfaus nicméně studii prováděl hlavně kvůli „Lvici“. Cílem bylo zhodnotit, jak dokáže toto nové výzkumné zařízení jednotlivé vzorce orgasmů detekovat. Donedávna byli vědci během zkoumání kontrakcí pánevního dna omezení na elektrody umístěné na kůži a „chytrý vibrátor“ znamená důležitý pokrok.

Zdroj: The Journal of Sexual Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom