Nejdéle čekající následník trůnu se dočkal. Charles šel při výběru nového jména ve šlépějích matky

Zemřela královna Alžběta II.

Novým králem Velké Británie a Severního Irska se stal nejstarší syn královny Alžběty II. princ Charles. Ve věku 73 let byl nejdéle čekajícím následníkem trůnu v britské historii a je nejstarším nastupujícím monarchou v historii království.

Na rozdíl od své matky Alžběty II., která se po náhlém a nečekaném úmrtí svého otce Jiřího VI. stala ve svých 25 letech královnou, připravoval se Charles, princ z Walesu, po celý svůj život na to, že bude nosit královskou korunu.

Královna zemřela, ať žije král!

Okamžikem skonu Alžběty II. se stal Charles králem. Protože byl Charles v té chvíli u lůžka své matky, měli mu podle zvyklostí všichni v místnosti na znamení úcty políbit ruku. Formálně jeho titul potvrdí zvláštní rada poradců královského domu, tzv. Privy Council, která se za tímto účelem sejde v paláci sv. Jakuba v Londýně. Král poté složí přísahu, podle níž bude zachovávat skotskou presbyteriánskou církev – na rozdíl od anglikánské církve totiž není její hlavou. Členové parlamentu pak složí novou přísahu.

Bude vládnout jako Charles III.

Nový král se rozhodl, že si ponechá jméno Charles a bude vládnout jako Charles (Karel) III. Bude tak následovat svou matku, Alžběta si totiž v rozporu s běžnou praxí nechala své jméno i jako královna. Například její předchůdkyně královna Viktorie vyrůstala jako Alexandrina.

Jméno Charles, v češtině Karel, nesli shodou okolností dva angličtí panovníci v 17. století v období občanské války, kdy byla monarchie takřka zničena a král Karel I. Stuart dokonce skončil 30. ledna 1649 na popravišti. Jeho syn Karel II. Stuart vládl pak až do roku 1660 vládl jen formálně, když fakticky měl moc v rukou Oliver Cromwell.

Charles, celým jménem Charles Philip Arthur George, měl také možnost vybrat si jedno ze svých prostředních jmen. Pokud by si vybral jméno George (Jiří), vládl by jako Jiří VII. Rozhodnutí však bylo zcela na něm.

Obránce víry

Oficiální titul je zatím předmětem dohadů. Plný titul jeho matky totiž zněl „Alžběta druhá, z Boží milosti královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jejích dalších panství a území, hlava Commonwealthu, obránkyně víry“. Právě poslední slovo se možná změní – Charles už delší dobu prezentoval svůj zájem o dialog mezi náboženstvími, takže by se v jeho titulu mohlo slovo víra objevit v množném čísle.

Charlesova snaha přitáhnout ke královské rodině obyvatele všech vyznání se může projevit i při korunovaci. K té obvykle dochází několik měsíců poté, co se následník trůnu stane králem, a tradičně se koná ve Westminsterském opatství a vede ji arcibiskup z Canterbury. Čistě anglikánské aranžmá by mohli rozmělnit zástupci dalších církví, jako tomu bylo například při svatbě prince Harryho a Meghan Markle.

ZDROJ: Reader´s Digest

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom