5 největších zjištění o UFO v roce 2022: Nově odtajněná videa i skutečná Akta X

Od odtajněných materiálů přímo z Pentagonu přes údajné signály mimozemské civilizace až po reálná Akta X. Rok 2022 byl pro nadšence science fiction mimořádně zajímavý.

Lidé, které fascinují vesmír, záhadné úkazy a možnost setkání s inteligentním mimozemským životem, měli v roce 2022 rozhodně o čem hovořit. I proto, že se v květnu 2022 poprvé po padesáti letech jednalo o UFO na půdě amerického kongresu.

Pentagonem odtajněné záběry

Samozřejmě ale v tomto případě nešlo primárně o uspokojení lidí, kteří věří, že nás ze svých létajících talířů jako na safari pozorují zelení mužíčci. Pentagon i na základě světových událostí a zostřené atmosféry označil celou věc za otázku národní bezpečnosti. A v obavě, aby se američtí vojáci a piloti nebáli o neobvyklých pozorováních UFO a UAP (Unidentified Aerial Phenomena, neidentifikovaný vzdušný fenomén, pozn. aut.) hovořit, rozhodli se jeho představitelé sejmout z těchto pojmů konspirační a tajemný nádech tak, že zveřejnili několik videí UAP, která se nepovedlo vysvětlit. Prohlédnout si je můžete v tomto článku.

Fungovalo to ale až moc dobře a Pentagon zaplavila další oznámení. Zároveň s tím začal fungovat speciální úřad, jehož náplní práce je těmito zprávami se zabývat – All-domain Anomaly Resolution Office (AARO).

Akta X odtajněná v bulváru

V dubnu 2022 se na základě amerického zákona o svobodném přístupu k informacím povedlo americké odnoži britského bulvárního deníku The Sun vyrvat ze spárů výzvědné agentury americké obrany (DIA) celkem 1 574 stránek materiálů „souvisejících s UFO“. Získat je jim trvalo celkem čtyři roky. Podle toho, co deník zveřejnil, šlo o případy z let 2007 až 2012 a zahrnovaly i 42 lékařských případů a 300 dosud nepublikovaných případů lidí, kteří se střetli s „anomálními vozidly“, včetně UFO.

Tito lidé měli údajně popáleniny či jiná zranění a problémy ukazující na elektromagnetické záření. V jiných případech šlo o poškození mozku či nervové soustavy, poruchy srdečního rytmu či bolesti hlavy.

Signál z vesmíru

V červnu 2022 to vypadalo, že obří, 500metrový čínský radioteleskop FAST zachytil signál, který může pocházet od mimozemské civilizace. Jednalo se totiž o typ radiových signálů, který žádné přírodní zdroje neprodukují. Výzkumný tým je popsal jako „možné stopy mimozemských technologií“.

Nadšení ale brzy opadlo. Jak totiž upozornili mnozí výzkumníci, signály byly pravděpodobně lidské výroby; extrémně citlivý teleskop pravděpodobně zachytil jen nějaké rušení, pravděpodobně z jednoho z cca 20 tisíc satelitů, které v současnosti máme na oběžné dráze.

Signál do vesmíru

I kdyby ale čirou náhodou zmíněný radiový signál skutečně pocházel od mimozemské civilizace, nemusíme být zahanbení tím, že komunikace zůstala jednostranná.

V květnu 2022 se začalo pracovat na zaslání radiového signálu do sedmičlenného planetárního systému u červeného trpaslíka jménem TRAPPIST-1. Zpráva začínala periodickou tabulkou prvků, protože vlastnosti prvků jsou dostatečně univerzální na to, aby existovala šance, že jim cizí civilizace porozumí, a obsahovala zprávu o naší planetární klimatické krizi. Ke svému cíli poletí 39 let.

Možný život na exoplanetách

Na konci roku 2021 se povedlo úspěšně vypustit do vesmíru Vesmírný teleskop Jamese Webba a i když bylo pěkné pozorovat o mnoho kvalitnější technikou zachycené hvězdy, mlhoviny, a dokonce i galaxie vzniklé jen pár milionů let po Velkém třesku, pro hodně lidí byl Webbův dalekohled zásadní zejména v tom, že se díky němu budeme moct konečně dobře porozhlédnout po vzdálených planetách a hledat na nich známky života. Poprvé jsme se dočkali v listopadu 2022, kdy se díky Webbovu teleskopu povedlo zanalyzovat složení exoplanety WASP-39 b.

Na druhou stranu, někteří odborníci mají za to, že velmi vyspělé civilizace bychom na planetách hledali marně. Daleko spíš by se nacházely na takzvané Dysonově sféře okolo některého z bílých trpaslíků, superkonstrukci, která by umožnila využití veškeré energie hvězdy. Jak ale teoretizuje další důležitá studie roku 2022, i v takovém případě by mimozemská civilizace stejně pravděpodobně čerpala energii hvězdy ve své „rodné“ hvězdné soustavě.

Zdroj: Space.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom