NASA zahájila vyšetřování UFO, nový elitní tým dostal jasný úkol. Kdy dodá první výsledky?

NASA naplňuje slib z léta roku 2022, kdy oznámila, že se bude aktivně věnovat zkoumání neidentifikovatelných létajících objektů, které většina populace zná jako UFO. Nově sestavený tým špičkových odborníků nelze nebrat vážně.

Nově sestavený expertní tým podle oficiálního prohlášení NASA již zahájil prvotní práce na nezávislé studii, která má poskytnout základ pro budoucí zkoumání povahy neidentifikovatelných objektů nejen pro samotnou agenturu, ale i další organizace, které se fenoménem UFO zabývají.

UFO neboli UAP

NASA přitom označení UFO záměrně nepoužívá, neboť vládní organizace (mimo jiné Pentagon) začaly během letošního roku využívat nové označení UAP, jež je zkratkou pro neidentifikovatelné vzdušné fenomény. Důvod k přejmenování byl prostý. Podle zástupců jednotlivých organizací je označení UFO historicky příliš zatížené konspiračními teoriemi, nedůvěrou vůči institucím a není mnohdy bráno zcela vážně.

Nejen NASA se tak snaží tématu neidentifikovatelných objektů přinést znovu serióznost, neboť z jejího pohledu nejde o pátrání po létajících talířích či mimozemských civilizacích s obříma očima, dlouhými prsty a šedivou barvou pleti, nýbrž o zkoumání meteorologických či mořských jevů, případně potenciální hrozbu špionáže dosud nekatalogizovanými technologiemi jiných zemí.

Elitní tým pro návrh analýzy dat

Tým šestnácti elitních vědců, který zahrnuje mimo jiné počítačové experty, odborníky na fyziku, oceánografii, leteckou bezpečnost či kosmonautiku, má v následujících 9 měsících přijít s návrhem, jak v budoucnu analyzovat data získaná ze státního i komerčního sektoru. Součástí však nebudou žádné utajované informace. Celá zpráva má být zveřejněna zhruba v polovině roku 2023.

Podle NASA je detailní zkoumání neznámých fenoménů ve vesmíru i v naší atmosféře pevnou součástí fungování agentury a právě porozumění získaným datům je cestou k vědeckému pochopení toho, co se v oblacích děje. Ostatně jak již bylo zmíněno, NASA bere všechna data vážně především kvůli potenciálnímu ohrožení národní bezpečnosti ze strany nepřátelských mocností. Daniel Evans, vedoucí pracovník americké vesmírné agentury, který je za vypracování studie odpovědný, v oficiální zprávě dodává, že „výsledky bádání budou zveřejněny v souladu s principy NASA ohledně transparentnosti, otevřenosti a vědecké integrity“.

Předsedou nového šestnáctičlenného týmu se stal odborník na astrofyziku a kosmologii David Spergel, přičemž hvězdná jména najdeme skutečně na každé pozici. Mezi ta nejznámější patří zkušená oceánografka Paula Bontempi, která má za sebou několik spoluprací s NASA na různých projektech a oboru se věnuje 25 let. Dále zde najdeme vědeckou publicistku National Geographic Nadiu Drake, bývalého astronauta a elitního bojového letce Scotta Kellyho, astronoma Matta Mountaina, viceprezidenta technologické společnosti MAXAR Waltera Scotta nebo profesorku fyziky Shelley Wright, která je mimo jiné výzkumnou pracovnicí institutu SETI.

Zdroj: NASA

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom