19. prosince 2022 12:15
Adam Vala

Pentagon zaplavily stovky svědectví UFO. Vyšetřovatelé mění strategii pátrání

Pentagonem zveřejněné záběry UFO spustily lavinu dalších oznámení. V USA byl dokonce zřízen speciální úřad, který hledá neidentifikovatelné objekty. Kolik z nich není ze Země?

Když Ministerstvo obrany Spojených států zveřejnilo v roce 2019 záběry vojenských pilotů, na nichž byly zachyceny neidentifikovatelné létající objekty, lidstvo mělo v rukou první důkazy, které pochází z oficiálních míst. Roztřesená černobílá videa, na nichž se piloti nebo jejich navigátoři snaží zachytit rychle se pohybující a nezvykle vypadající objekty, pak podpořily ostatní lovce UFO, kteří v uplynulých letech zvýšili frekvenci nahlášování podobných incidentů a Pentagon se rozhodl jednat.

Už v červenci zřídil úřad, který se bude novými, ale třeba i dekády starými zprávami zabývat a hledat mimozemskou formu života. Jak ovšem zástupci All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) uvedli, žádnou zatím nenalezli.

Stovky zkoumaných případů

Zmíněný úřad se již zabýval několika stovkami nových případů, které ovšem prozatím nepřinesly žádný důkaz o mimozemském životě. Povzbuzující však pro lovce nejrůznějších záhad je, že se AARO nezabývá pouze létajícími objekty, ale do svého sledování zahrnuje i dění pod hladinou moře, ve vesmíru nebo okolo objektů, které mají schopnost přecházet z jedné sféry do další. Co se týče případů, které může AARO zkoumat, je mezi nimi i 144 zdokumentovaných setkání, která se podařilo i vícero senzory zachytit v rozmezí let 2004 až 2021. Ty jsou pro AARO klíčové v tom, že je možné opřít se o více zdrojů sledování a vyloučit tak některé z eventualit, které mohou stát za vyvrácením celého incidentu.

Důležité je rovněž zmínit, že popisovaný úřad nevznikl jen proto, aby hledal senzace, ale aby pracoval v součinnosti s Ministerstvem obrany a řešil bezpečnost USA. Jde přirozeně o možná setkání s objekty, které by byly vybaveny zbraněmi a mnohdy nemusí jít o nic fantastického. Za UFO mohou být po určitou chvíli označeny například ozbrojené nepřátelské drony a jiné stroje, pokud je protistrana nezná. Stále však při takových incidentech dochází k identifikaci poměrně rychle a je jasné, že AARO se bude zabývat především těmi případy, které nelze tak snadno vyřešit.

Žádní mimozemšťané se nenašli

Přesto zástupci AARO hlásí, že ačkoliv jsou ve své práci teprve na začátku, zatím neodhalili vůbec nic. Žádné mimozemšťany, žádné kosmické lodě, žádná podvodní města plná bytostí, o nichž bychom nic nevěděli. I proto pracuje úřad na zkvalitnění identifikace neznámých objektů, například rekalibraci svých senzorů, které mohou být přesněji zaměřeny jen na určitý typ objektů nebo se postarat o efektivnější sledování při vysokých rychlostech. I takové případy pak nutí k synergii s ostatními úřady, aby například nedocházelo k nežádoucímu záchytu vojenské techniky USA, která musí být na základě svých signatur z pozorování vyloučena.

Zdroj: The Guardian

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom