Záhadné monstrum děsí Američany. Přisuzují mu smrt 46 lidí

Strašidelné městské legendy nezřídka přicházejí ruku v ruce v doprovodu katastrof, jimž je tak přisouzen atraktivní prvek nadpřirozena. Výjimkou není ani pověst o záhadném motýlím muži, který má podle pověsti souvislost s tragickou nehodou v americkém městě Point Pleasant.

Bizarní tvor byl poprvé spatřen 15. listopadu 1966 poblíž místa, kde za druhé světové války stál muniční sklad. Auto s dvěma manželskými páry – Rogerem a Lindou Scarberryovými a Stevem a Mary Malletovými – zde narazilo na podivného bílého tvora s rudě svítícíma očima. Podle popisu Lindy Scarberryové to byl štíhlý, svalnatý muž s výškou přes dva metry. Díky jeho hypnoticky rudým očím nemohla uspokojivě popsat zbytek tváře. Osádka vozu byla setkáním tak rozrušená, že z místa ujela. Tvor ale v tu chvíli roztáhl křídla a za skřípavého jekotu je pronásledoval až na kraj města Point Pleasant.

Výskytů motýlího muže přibývá

Setkání se záhadnou bytostí začalo nahlašovat čím dál více místních obyvatel. Dva dobrovolní hasiči narazili na podivnou ptačí bytost s rudýma očima. Newell Partridge spatřil popisu odpovídající bytost v nočních hodinách. Stihl na ni krátce posvítit baterkou, tvor ale uletěl. Partridge později působením záhadné entity vysvětloval zvláštní poruchy jeho televizoru a zmizení jeho německého ovčáka. Bytosti se pro její zvláštní vzhled začalo přezdívat Motýlí muž. Jak ale uvidíte v pořadu Mýty: Největší záhady lidstva, motýlí muž je spojován s mnohem chmurnější událostí, než je porouchaná televize a ztracený pes.

Chloubou Point Pleasant byl Silver Bridge, 528 metrů dlouhý, 12 metrů široký visutý most, jenž na řetězech s čepy držely ocelové pruty. Byl to první most svého druhu ve Spojených státech. Obyvatelům Point Pleasant se stal osudným 15. prosince 1967. V odpolední špičce před pátou hodinou stálo na mostě 37 vozidel. Náhle se ozval hlasitý zvuk podobný výstřelu nebo zaječení a během 20 vteřin se most zřídil do řeky Ohio. Nehodu nepřežilo 46 lidí. Někteří očití svědci uvedli, že na mostě těsně před zřícením spatřili pověstného motýlího muže.

Racionální příčiny tragédie

Za tragédii podle vyšetřování nezodpovídala nadpřirozená entita, nýbrž špatná údržba materiálu. Jeden z čepů praskl a začal korodovat. Jakmile se rozpadl, nastala řetězová reakce. O 150 km dále byl okamžitě uzavřen a krátce poté zbourán podobný most. Jisté racionální vysvětlení bylo nabídnuto i ohledně samotného motýlího muže. Podle biologa Roberta L. Smitha odpovídal popis tvora jeřábu kanadskému, jenž může dosahovat až dvou metrů a kolem očí má červené kruhy. Podle Smitha je možné, že se jeden exemplář v lokalitě zatoulal během migrace.

Motýlí muž se však přesto stal součástí místního folklóru. V Point Pleasant se dá koupit merchandising s motivem motýlího muže, jenž se zároveň stal součástí širší popkultury. Novinář, spisovatel a vášnivý konspirační teoretik napsal v roce 1975 knihu s názvem The Mothman Prophecies, na jejímž základě v roce 2002 vznikl stejnojmenný film s českým názvem Proroctví z temnot.

Zdroj: Timeline

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom