12. října 2022 03:45

Děsivý bigfoot nestraší jen v Americe. Legendární monstrum lze podle vědců jednoduše vysvětlit

Všechny mýty někde koření a většina z nich roste dál. Bigfoot, známý v Americe jako Sasquatch a v Austrálii jako Yowie, je jedním z nejprominentnějších fenoménů, které fascinují lovce senzací i záhadology. Kde se vzala pověst o podivném strážci lesů?

Vysoký, lidoopu podobný tvor, který se údajně skrývá v amerických i australských lesích, přitahuje a děsí dobrodruhy a kryptozoology všeho druhu. Jen ve Spojených státech je od roku 1958 nahlášeno celkem 10 000 incidentů, kdy se s podivným tvorem někdo setkal. Přesto neexistuje žádný spolehlivý důkaz o jeho existenci. Jak může existovat tvor, o němž všichni vědí, ale nikdo jej konkrétně nezachytil?

Každá kultura má svého bigfoota

Podle antropologa Davida Daeglinga je tento kulturní fenomén mnohem starší, po různých indiánských kmenech zůstaly legendy o chlupatých bytostech, které stráží lesy nebo v nich alespoň žijí. Téměř každá kultura má pak nějakého velkého tvora, například evropského divého muže nebo asijského yettiho. Kromě chlupatých postav v dálce svědectví uvádějí také zvláštní zvuky, jako neidentifikovatelný křik či praskání dřeva. Co však lidé ve skutečnosti viděli či slyšeli?

Podle vědců si pozorovatelé zasazují věci, které nedokážou vysvětlit, do rámce dlouhodobě existujících legend, které měly samy o sobě vzniknout nesprávnou identifikací. Podle všeho může za vším stát spatření medvěda či zvířete, které lidé v době vzniku legendy neznali. Spatření neznámého si tak pozorovatelé bigfoota mohli snadno zasadit do rámce mytické historky, jež je přitažlivá svou tajemností i nebezpečím.

Zdroj: SBS.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom