5. října 2022 06:00

Marilyn Monroe vs. JFK: Opravdu americký prezident zneužíval hollywoodskou hvězdu?

Nejnovější film o životě a smrti Marilyn Monroe vzbudil velkou vlnu kontroverze poté, co diváci místo cudného převyprávění osudů Normy Jean Baker dostali přehlídku zneužívání páchaného na jedné z nejslavnějších hvězd filmového plátna. Nejvíce pak zaujalo vyobrazení románku s prezidentem Johnem Fitzgeraldem Kennedym.

Ačkoli je vztah Marilyn Monroe s tragicky zesnulým americkým státníkem Johnem Fitzgeraldem Kennedym dlouhodobě předmětem spekulací, snímek Blondýnka, jenž je do velké míry přiznanou fikcí osudů slavné herečky, překračuje pro řadu diváků pomyslné morální hranice a zobrazuje pro mnohé ikonického politika JFK jako násilníka, který herečku opakovaně zneužil. Během jediné sekvence je Monroe přivedena do Kennedyho ložnice tajnou službou, následně je prezidentem přinucena k orálnímu sexu, přičemž vše končí jasně naznačeným znásilněním a odtažením ochrankou mimo prezidentův obytný prostor.

Tyto výjevy v divácích vyvolávají řadu otázek. Opravdu byla Marilyn Monroe s Kennedym v intimním romantickém svazku? Skutečně byl JFK násilníkem? A opravdu byla samotná Monroe pouze vláčena okolnostmi, kdy – jak snímek naznačuje – pouze neustále hledala maskulinní figuru, která by v jejím životě nahradila absentujícího otce?

Měla Monroe vztah s Kennedym?

Zde je důležité znovu zmínit, že je snímek Blondýnka přiznanou fikcí, která jen volně vychází z dostupných biografií, které v průběhu let o životě Monroe oficiálně vyšly. Řada z nich nicméně dokládá, že Monroe měla s Kennedym i jeho bratrem Bobbym pravděpodobně víc než jen přátelský vztah. Samotný počátek vztahu s význačnou politickou rodinou USA se však datuje špatně.

Spisovatel James Spada kupříkladu uvádí, že se Monroe s Johnem Fitzgeraldem Kennedym poprvé setkala již v roce 1954 (tedy 7 let předtím, než se ujal prezidentského úřadu) díky Kennedyho bratranci, herci Peteru Lawfordovi. Rovněž se ale mohli setkat na večírku v New Yorku v dubnu roku 1957, jehož se Kennedy účastnil se svou ženou Jackie a Monroe s tehdejším manželem Arthurem Millerem. Většina autorů životopisů nicméně věří, že k románku mezi oběma došlo až v březnu roku 1962 v domě zpěváka Binga Crosbyho.

Dokládat to má svědectví Ralpha Robertse, jenž byl masérem a v té době i blízkým přítelem herečky. Ten vypověděl, že mu Monroe volala přímo z večírku ohledně rad na masáže. Roberts dosvědčil, že v pozadí samotného Kennedyho nejen slyšel, ale dokonce s ním po telefonu přímo mluvil. V samotném snímku Blondýnka Monroe skrze herečku Anu de Armas tvrdí, že se její vztah s prezidentem zveličuje, což potvrzoval nejen Roberts v životopisné knize od Donalda Spada, ale i Susan Strasberg, dcera hereččina hereckého kouče Lee Strasberga. Ta ve svých pamětech uvádí, že ačkoli si Monroe tajemství a adrenalin vztahu s prezidentem užívala, nejednalo se o muže, s nímž by chtěla dlouhodobě být, což dávala jasně najevo. Zároveň to však byl právě tento večírek, na kterém měl Kennedy herečku požádat o slavné vystoupení na jeho oslavě narozenin.

To se odehrálo pouhé tři měsíce před její smrtí, 19. května 1962. Monroe byla oblečena v úchvatných, drahokamy zdobených šatech a během svého vystoupení zazpívala pro mnohé erotickým podtextem silně ovlivněnou verzi písně Happy Birthday, již následovala variace na Thanks For The Memories, k níž si však přidala svá vlastní slova, v nichž děkovala za Kennedyho odvedenou práci v roli politického lídra země. Aby se spekulace šířily ještě víc, přilil olej do ohně sám Kennedy, který výstup Monroe doplnil slovy, že po takto procítěném přednesu přání k narozeninám může okamžitě odejít do důchodu.

Románek s Robertem Kennedym?

Další informace o případném pokračování románku mezi herečkou a prezidentem nejsou známé – stejně jako informace, že by byl Kennedy nakloněn ke zneužívání žen. Byť o něm bylo známo, že v soukromí nepatřil zrovna mezi nejromantičtější muže. Životopisec Spada nicméně pro magazín People uvádí, že nezůstalo jen u románku s jedním Kennedym, neboť Monroe dle autora měla mít sexuální poměr i s jeho bratrem Robertem (přezdívaným Bobby). Oficiálně samozřejmě nebylo nikdy nic potvrzeno, vztah má však jasně naznačovat dopis, v němž Monroe mladšího z Kennedyů popsala jako muže s výtečným smyslem pro humor a značnou inteligencí, který se s ní velmi toužil osobně setkat.

V roce 1983 pak proběhl rozhovor mezi BBC a investigativním novinářem Anthony Summersem, kterému měla hereččin románek se senátorem potvrdit její služebná. Záznam je dokonce dostupný v nedávném dokumentu Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky.

Nové světlo však na romantické vazby Marilyn Monroe s Kennedyovými nevrhly ani částečně zveřejněné svazky FBI, která herečku dlouhodobě sledovala. Dělo se tak zřejmě nejen kvůli jejímu pohybu v politických kruzích, nýbrž i z důvodu podezření z komunismu, které se v čase studené války v rámci USA tvrdě trestalo přinejmenším co se týče zničených kariér. To naplno pocítil mimo jiné scenárista a autor slavných Prázdnin v Římě Dalton Trumbo, který byl kvůli podezření z komunismu roky perzekvován a svá díla prodával skrze blízké přátele. Celou pravdu o Monroe a jejím vztahu s Kennedyovými – včetně toho, že u ní měl Robert Kennedy být těsně před smrtí – se však zřejmě už nikdy nedozvíme.

Zdroj: Vanity Fair / People

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom