6. října 2022 06:00

Nejhorší ruské zbraně umí vyvolat jadernou tsunami. Jak fungují a kde jsou právě teď?

Nejnovější a zároveň nejsilnější zbraní ruského námořnictva je jaderná ponorka K-329 Belgorod. Severomořská flotila ji převzala v červenci 2022 a o několik týdnů později začala testovat její systémy.

I když loděnice Sevmaš, které Belgorod postavily, klasifikují K-329 jako výzkumné plavidlo, má ponorka velký vojenský potenciál. Především dokáže nést a vypouštět autonomní dvacetimetrová torpéda s jaderným pohonem a její součástí je i hangár pro další, menší jadernou ponorku Lošarik. Ta je přes 60 metrů dlouhá a může se potopit do úctyhodné hloubky 2 500 metrů.

Atomové drony

V souvislosti s Belgorodem ale dělají státům NATO největší starosti nová jaderná torpéda Poseidon (Status-6). Jsou to vlastně plně automatické bezpilotní miniponorky – jakési podmořské drony – poháněné jaderným reaktorem s odhadovaným výkonem 15 MW. Torpéda vybavená jadernou nebo konvenční náloží mohou plout rychlostí až 185 km/h v maximální hloubce 1 000 metrů a mají v podstatě neomezený rádius. Jakmile Belgorod Poseidony vypustí, dokážou celé měsíce křižovat světovými oceány a čekat na povel k útoku.

Poseidony přitom nemají za úkol ničit nepřátelské lodě, ale útočí primárně na pobřeží nepřítele. Torpéda se odpálí blízko břehu, čímž vyvolají stovky metrů vysokou tsunami, která zničí velkou část pobřeží daleko do vnitrozemí. Pokud ovšem ponesou jadernou nálož, učiní taková tsunami rozsáhlé části pobřeží na desítky let neobyvatelnými.

Kde je Belgorod?

Důvodů, proč hlídat každý pohyb tohoto obra, je víc než dost. K-329 Belgorod je se svými 185 metry (podle jiných zdrojů 178 metrů) a výtlakem 30 000 tun delší a mohutnější než americké jaderné ponorky třídy Ohio nesoucí balistické rakety. Informace o tom, že Belgorod poprvé vyplul na moře, proto vyvolala velké pozdvižení – zvláště poté, co ponorka po vyplutí ze Severodvinsku údajně zmizela.

Jak ale upozorňuje odborník na ponorky a další podmořské systémy H. I. Stutton, přesně tohle ponorky obvykle dělají. Navíc „zmizení“ Belgorodu podle něj není úplné, ponorku se totiž podařilo vyfotit na hladině Barentsova moře severně od poloostrova Kola 22. září a poté ještě 27. září 2022.

Úkolem této mise je vůbec poprvé od dokončení ponorky otestovat její systémy za provozu. Podle Stuttona není pravděpodobné, že se zkoušky budou týkat i nových torpéd Poseidon, přesto nelze jaderné testy zcela vyloučit.

ZDROJ: Naval News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom