16. července 2022 00:45

Unikátní video všech jaderných explozí na Zemi: Tisíce atomových bomb už zabily miliony lidí

K první jaderné explozi došlo 16. července 1945 v poušti White Sands poblíž města Alamogordo v Novém Mexiku. Jaderné zbraně od té doby explodovaly častěji, než si myslíte, a radioaktivní spad z testů zabil miliony lidí.

Od prvního pokusného výbuchu atomové bomby uskutečnilo osm zemí celkem 2056 jaderných testů na desítkách míst rozesetých po celém světě. Jaderné exploze hřměly nad atoly v Tichém oceánu, v alžírské poušti, v Nevadě, na západě Austrálie, v jižním Atlantiku, v kazašském Semipalatinsku a na mnoha místech dnešního Ruska. Ničivá síla všech testů se odhaduje na 540 megatun, což odpovídá 36 000 bomb svržených na Hirošimu.

Přehled všech jaderných výbuchů provedených na Zemi můžete vidět ve videu zde:

Každá jaderná exploze do atmosféry vyvrhla množství radionuklidů, přičemž zejména lehké částice a plynné molekuly se mohly dostat až 70 kilometrů vysoko. Odsud se vlivem vzdušných proudů rozšířily stovky kilometrů od místa výbuchu, aby se v podobě radioaktivního spadu vrátily na zem. Rozhodující přitom byl poločas rozpadu – zatímco například množství jódu 131 klesne na polovinu už za 8 dnů, stroncium 90 má poločas rozpadu 27,7 roku a cesium 137 dokonce 30 let.

Jedinými dvěma případy, kdy byly jaderné zbraně cíleně použity proti lidem, bylo bombardování Hirošimy a Nagasaki Američany 6. a 9. srpna 1945. Odhaduje se, že o život přišlo kolem 200 000 lidí. Jaderné zbraně ale zabíjely i poté.

2,4 milionu obětí

V důsledku jaderných testů – především těch nadzemních a provedených v atmosféře – mělo podle studie uskutečněné v roce 1991 zemřít na rakovinu kolem 2,4 milionu lidí. Jen ve Spojených státech, které uskutečnily téměř polovinu všech jaderných testů, v letech 1951-73 zemřelo v důsledku radioaktivního spadu odhadem 340 000 až 460 000 lidí.

Testování atomových bomb vrcholilo v roce 1962, kdy jaderné velmoci provedly vůbec největší počet pokusných jaderných výbuchů v atmosféře. O rok později podepsaly Spojené státy, Sovětský svaz a Velká Británie smlouva o zákazu pokusů s jadernými zbraněmi v ovzduší, v kosmickém prostoru a pod vodou, díky níž globální spad v následujících letech poklesl více než stonásobně. Například v tehdejším Československu byla v roce 1962 ve srážkové vodě naměřena celková radioaktivita přesahující 100 bequerelů na 1 litr (Bq/l), což bylo více než trojnásobek radioaktivity, která k nám dorazila po havárii černobylské jaderné elektrárny v roce 1986.

Nebezpečné ale nebyly jen samotné testy. Podle americké studie z roku 2016 při výrobě jaderných zbraní od roku 1945 došlo u 107 394 dělníků v USA k onemocnění rakovinou, přičemž 33 480 jich v důsledku toho zemřelo. Celkové počty obětí ale budou mnohem vyšší, protože relevantní data z dalších zemí vlastnících a vyrábějících jaderné zbraně nejsou k dispozici.

ZDROJ: Geneva Centre for Security Policy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom