6. února 2023 11:30
Adam Vala

Speciální antiruský tank téměř nikdy nemine cíl. Ochrání i před zbraněmi hromadného ničení

Speciálně navržená zbraň proti ruským tankům T-72 a T-80 může pořádně zacloumat vývojem válečného konfliktu. Vyznačuje se velmi rychlou palbou a bezpečností posádky.

Tank AMX-56 Leclerc je hlavním bojovým tankem francouzské armády. Byl vyvinut v 80. letech 20. století s tím, že sériová výroba započala v roce 1990. Celkem bylo vyrobeno přibližně 900 kusů, z nichž téměř polovina byla vyvezena do Spojených arabských emirátů. Část by teď měla zamířit na Ukrajinu a nešlo by jen o vstřícné gesto další západní země, ale o velmi vítanou pomoc specificky zaměřenou na ruské tanky.

Konstrukčně je tank Leclerc řešen zcela odlišně v porovnání s americkými či německými tanky. Má přibližně o 10 tun nižší hmotnost, což je dáno tříčlennou posádkou, moderním pancéřováním a vysokou mírou miniaturizace jednotlivých součástí. Na druhou stranu je ale Leclerc vybaven velmi pokročilými systémy, zejména co se řízení střelby týče a je hodnocen jako značně efektivní.

Pravděpodobnost zásahu cíle na vzdálenost 2000 metrů je za každého počasí 95 procent a 120mm hlavní kanón je stabilizovaný ve dvou rovinách s přídavnou stabilizací během pohybu. Palebný systém rovněž umožňuje automatické sledování cíle a důmyslné řešení správy dostupných střel, díky kterým má velitel tanku vždy přehled, jakou munici může v dané chvíli použít. Ve věži tanku je nad rámec dvou kulometů také osmnáct granátometů s možností odpalovat infračervené klamné cíle, a kouřové či protipěchotní granáty.

Pokud by se tanky Leclerc objevily na Ukrajině, šlo by o dost podstatnou výhodu proti ruským strojům, na jejichž modely T-72 a T-80 jsou dokonce specializované. Jeden z nejdražších tanků světa je navíc mimo jiné schopný chránit posádku i proti zbraním hromadného ničení, případně jim poskytuje díky pancéřování ochranu i v případě, je-li zasažen zásobník zbraní.

Zdroj: Militarnyj, Brussels Time, NEXTA, MilitaryTV

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom