Masivní stíhačka byla postrachem tanků i vlaků. Její arzenál je dodnes impozantní

Jeden z nejslavnějších letounů druhé světové války se jako většina jeho soukmenovců zrodil z potřeby čelit rostoucímu nebezpečí ze strany Německa. Obávané letadlo připomínalo tank ve vzduchu a žádný pozemní cíl mu neunikl.

Výrobu P-47 Thunderbolt zajišťovala společnost Seversky Aircraft Corporation, přejmenovaná v roce 1939 na Republic Aviation Corporation. Firma měla s výrobou stíhaček zkušenost, bohužel však nijak příjemnou. V polovině 30. let totiž vyvíjela stíhací letouny P-36 se zkušebním motorem Pratt & Whitney R-2800. Nevyzkoušený motor nicméně v klíčové fázi vývoje selhal a výroba tak byla ukončena. Přejmenovaná společnost tak dostala novou šanci.

Létající stíhací obr

Firma dodala v září 1940 první prototyp nazvaný XP-47. Ten ale nebyl dostatečně vybavený k tomu, aby se vyrovnal německým stíhačům. Armádní letecký sbor Spojených států amerických nebyl spokojený ani po úpravách, a tak se museli inženýři z Republic Aviation Corporation vrátit k rýsovacímu prknu. Nakonec představili letoun, který vycházel z designu typu YP-43. Nový prototyp, označený XP-47b Thunderbolt, měl úspěch.

Jak uvidíte v pořadu Tajemství vraků na Prima Zoom, téměř 4 490 kg vážící Republik P-47 Thunderbolt byl úctyhodným monstrem, které je dodnes největší a nejtěžší jednomístnou jednomotorovou stíhačkou s pístovým motorem. Jeho základní výzbroj tvořilo osm kulometů ráže 12,7 mm, 113 kg vážící bomby či neřízené střely podvěšené pod křídly, a to buď na vodicích lištách, nebo ve zvláštních tubusech připomínajících americké bazuky. Díky své robustnosti, špičkové výzbroji a výkonu motoru Thunderbolt bez problémů útočil na pozemní a dobře chráněné cíle. V bezpečí před ním nebyly bunkry, dělostřelecká postavení, obrněná vozidla nebo tanky wehrmachtu. Ke konci války se Thunderbolt objevoval i nad okupovaným Československem. Díky jejich častému cíli, parním lokomotivám, se těšily přezdívce „kotláři“.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom