15. června 2022 12:45
Adam Vala

Smrtonosné torpédo z každé „hloupé bomby“. Američané otestovali revoluční technologii

Systém Quicksink (Zdroj: Air Force Research Laboratory)

Výzkumná laboratoř amerického letectva přišla na způsob, jak předělat každou obyčejnou bombu na přesný nástroj ničení a smrti. Má za sebou i úspěšné testování.

Výzkumná laboratoř amerického letectva prokázala schopnost potápět lodě bombami svrženými z letadel s účinností torpéd odpalovaných z ponorek a k tomu za zlomek nákladů. Na konci dubna 2022 potopil stíhací letoun F-15E Strike Eagle v Mexickém zálivu plavidlo v plné velikosti s použitím jediné 907kilogramové bomby GBU-31 opatřené přelomovým systémem Quicksink, který z „hloupé“ pozemní bomby dělá chytrou naváděnou zbraň proti plavidlům.

Útoky na lodě bombami nejsou novinkou. Už v roce 1921 zahájil brigádní generál americké armády Billy Mitchell revoluci v námořní válce, když provedl zkušební bombardování zajatého německého bitevníku. Potopení lodi, zejména velké s dvojitým trupem a vodotěsnými oddíly, však není jen otázkou prostého shození výbušniny na palubu, ale umístění nálože tam, kde může jediným výstřelem způsobit největší škody.

Míření je zásadní

To je důvod, proč je nejvhodnější protilodní zbraní těžké torpédo odpalované z ponorky. Může jít například o americké torpédo Type 46, které dokáže k cíli dopravit 44 kilogramů vysoce explozivní trhaviny a přesně zacílit na nejkritičtější místo. V ideálním případě je to bod přímo pod kýlem, i když v malé vzdálenosti od trupu. Když torpédo dosáhne tohoto místa, magnetická, časová nebo dálkově ovládaná rozbuška odpálí nálož a vytvoří tlakovou vlnu, která prolomí hřbet lodi a v optimálním scénáři ji pošle ke dnu.

Nevýhodou je, že operační rádius ponorky není s ohledem na čas příliš velký a navíc odpálení jednoho popisovaného torpéda stojí námořnictvo 1,2 milionu dolarů. Jako alternativu proto Výzkumná laboratoř amerického letectva a integrovaný testovací tým letecké základny Eglin přináší zmiňovaný systém Quicksink, který je nákladově efektivnější a flexibilnější ve smyslu rychlého zásahu proti plavidlům nejrůznějších typů i velikostí.

Co je Quicksink?

Zjednodušeně řečeno jde o sadu, kterou lze poměrně snadno napojit na standardní pozemní bomby a změnit obratem jejich parametry. Sada Quicksink se skládá z límce, který obepíná hlavní tělo bomby, a z ocasní jednotky pro navádění, která využívá GPS a inerciální naváděcí systém. Pro Quicksink byl balíček upraven novou vyhledávací jednotkou, aby poskytl potřebnou přesnost k potopení cílové lodi za cenu pouhých 300 000 dolarů za odpálení bomby. Kromě toho systém umožňuje zasadit více úderů proti stacionárním nebo pohyblivým cílům na mnohem větší ploše, než by zvládla jakákoliv ponorka ve stejném časovém horizontu.

Zdroj: New Atlas

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom