5. března 2023 06:00
Adam Vala

Nová generace Panzerfaustu je trhačem obrněné techniky. Reaktivní pancíř zničí důmyslný systém

Maďarské ministerstvo obrany podepsalo smlouvu s německou společností Dynamit Nobel Defence, na základě které se stane prvním zákazníkem pro nově vyvinutý granátomet RGW-110 HH-T.

Smlouva mezi maďarským ministerstvem obrany a německou společností Dynamit Nobel Defence byla podepsána na konci roku 2022 a nespočívá jen v samotném nákupu zbraní. Dynamit Nobel Defence totiž hodlá v maďarském městě Kiskunfélegyházá otevřít továrnu, kde se bude RGW-110 vyrábět, a to i pro zákazníky z dalších zemí. Ředitel společnosti Michael Humbek si spolupráci s maďarskou stranou pochvaluje a naznačuje další investice.

Mohlo by vás zajímat: Korejské hranice chrání bitevní roboti s kulomety a granátomety

Co umí RGW-110?

O vlastnostech granátometu RGW-110 bylo dosud zveřejněno jen málo podrobností, což bylo zarážející i z toho důvodu, že se na něm začalo pracovat už v roce 2018. Střelecké zkoušky pak byly dokončeny o dva roky později, ale ještě dlouhou dobu trvalo, než se veřejnost dozvěděla, jak se nástupce Panzerfaustů 3 a modelu RGW-90 od svých bratříčků liší. V první řadě jde o hmotnost, která je oproti předchůdcům nižší přibližně o 3 kilogramy.

To zcela přirozeně zvyšuje manévrovací schopnosti, podpořené rovněž zmenšením prostoru za zbraní, ve kterém se při výstřelu nesmí nikdo pohybovat. Důležité bylo rovněž snížení signatury výstřelu, podle které je možné určit polohu střelce, a samozřejmě i několik konfigurací zaměřovače a režimů střelby.

Zvládá více módů

Granátomet RGW-110 tak umí pracovat jak v módu HESH vhodném pro zásah větší plochy, jako jsou budovy či opevnění, tak v režimu HEAT-T, který je účinný proti reaktivnímu pancíři tanků, případně jiné obrněné techniky. Výbuch probíhá v tandemu, kdy nejprve dojde k penetraci desky, pod níž je uložená výbušnina pro reaktivní protiexplozi, na které celý systém pancéřování stojí, a až poté dojde k výbuchu samotného granátu. Díky tomu může 110mm hlavice s dvojím určením zasáhnout cíl až na 800 metrů a zachovat si průbojnost pancíře až 100 mm oceli. Co se týče zaměřovačů, v základu nabízí RGW-110 kolimátor, zbraň však lze osadit i dalšími zaměřovači pro sledování cíle v noci nebo v zastavěném prostoru.

Zdroj: DN-Defence, OVD

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom