24. června 2023 21:39

Kdo jsou vagnerovci a jejich lídr? Brutální žoldáci vraždí a manipulují po celém světě

Ze skupiny žoldáků, která oficiálně vlastně neexistovala a pracovala tam, kde si Moskva nechtěla nebo nemohla špinit ruce, je teď obří impérium operující v mnoha světových zemích na několika kontinentech. Nemá přitom vůbec existovat, protože v Rusku, kde otevřeně verbuje přes billboardy, není žold legální.

Žoldáctví je v Rusku sice nezákonné, ale co se týče takzvaných Vagnerovy skupiny alias vagnerovců, tamní soukromé organizace nájemních vojáků, tohle očividně neplatí. Pravda, do nedávna oficiálně neexistovala. Nikdy nevyslovenou, ale očividně platnou legalitu jí poskytla válka na Ukrajině, kde desítky tisíc jejích žoldnéřů zabíjejí nejen se souhlasem, ale pod dohledem oficiálního ruského vedení země a po boku regulérních ruských vojáků.

Mnohé země ji považují za teroristickou organizaci, mimo jiné i kvůli válečným zločinům, které má za dobu své existence na kontě. Ve většině médií se o ní nicméně zjednodušeně mluví jako o nájemním vojsku. To je ale nesmírně zavádějící, protože jde spíš o dobře prosperující, rozsáhlou firmu, která svou sféru vlivu téměř od počátku provazovala s ruskými vojenskými i státními lídry a navzdory zdánlivé ilegalitě otevřeně působí na ruském trhu.

Z 5 tisíc vojáků k organizaci činné na několika kontinentech

Skupina dostala svůj název podle svého „duchovního“ vůdce a zakladatele, Dmitrije Utkina. Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU je vášnivým obdivovatelem Třetí říše. I jeho přezdívka, Wagner, odkazuje na skladatele populárního za nacismu. I tak má ale od Putina čtyři Řády statečnosti. Kromě toho jsou ale vagnerovci hlavně soukromým a prosperujícím obchodním impériem ruského oligarchy, Jevgenije Prigožina, kterému se kvůli vlastnictví cateringových a stravovacích podniků přezdívá Putinův kuchař.

Mohlo by vás zajímat:  Putinův šéfkuchař, odsouzený zloděj, utajovaný šéf žoldáků. Kdo je Jevgenij Prigožin?

Původně se vagnerovci angažovali hlavně tam, kde oficiální ruské vojenské síly z politických důvodů zasáhnout nemohly. Třeba v roce 2014 na východní Ukrajině. Bojovali tam na straně proruských separatistů. Má se za to, že v těch dobách mívala jen 5 tisíc členů, hlavně ruských veteránů z řad elitních jednotek… od té doby se ale rozbujela jako rakovina a teď je jich jen na Ukrajině na 50 tisíc.

Ruka ruku myje

Vagnerovci mají zřejmě na kontě mnohé válečné zločiny. Prokazatelně působili v Sýrii. V afrických zemích někde kontrolují i těžbu drahých kovů a diamantů, uzavírají tam politická spojení, bojují tam; příležitost k největšímu růstu ale jednoznačně dostali až v roce 2022 díky ruské invazi na Ukrajinu. Oficiální ruské armádě totiž chyběli lidé a vagnerovci začali plnit mezery. Neoficiální cesta s oficiálním posvěcením skýtá mnohé výhody a Vagnerova skupina mohla sáhnout tam, kam armáda ne: Většinu žoldáků rekrutovali z ruských vězení, výměnou za svobodu a měsíční výplatu příbuzným.

Čím víc je vojsko potřebovalo, tím míň kohokoli zajímalo, že jsou vlastně ilegální organizací. V průběhu roku 2022 najednou začali otevřeně verbovat přes billboardy a v oficiálních ruských médiích se o nich mluvilo jako o vlastenecké organizaci.

Impérium vzkvétá. Kdo má větší moc?

Co se Ukrajiny týče, tam o sobě jejich jednotky daly slyšet hlavně u Bachmutu, operují ale na mnoha místech, a to i přes občasné šarvátky s ruskými vojáky. Impériu Jevgenije Prigožina se zkrátka výtečně dařilo. Jeho žoldáci sice krváceli během „speciální operace“, ale jeho firmy za to dostávaly hromady ruských zakázek i africké koncese. Prigožinovo impérium se rozmáhá jako chobotnice a zdaleka nejde jen o catering. Kromě ajťáků, copywrighterů, expertů na finance a třeba i stavebníků totiž Prigožin stvořil i skupinu internetových trollů, kteří svým působením na sociálních sítích manipulují veřejným míněním v mnoha zemích světa.

Přečtěte si také: Prigožin je sice bezohledný nemilosrdný psychopat, ale není to idiot. Vojenský analytik Visingr popsal situaci v Rusku

Vztah Prigožina s ruským ministerstvem obrany má ale i přes vzájemnou družnou spolupráci do ideálu daleko, což už po událostech posledních dní chápou zřejmě úplně všichni.

Zdroj: BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom