24. června 2023 12:35
Adam Vala , Josef Šťastna

Prigožin je sice bezohledný nemilosrdný psychopat, ale není to idiot. Vojenský analytik Visingr popsal situaci v Rusku

K aktuální situaci v Rusku se schylovalo delší dobu, Ukrajina mohla o krocích velitele Vagnerovy skupiny vědět. Odhadnout, co se bude dít dál, je však velmi složité.

V brzkých ranních hodinách překročili vojáci Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina hranici z Ukrajiny do Ruska a v rychlém sledu obsadili města Rostov na Donu a Voroněž. Šlo o důsledek páteční Prigožinovy výzvy k odstranění ruského armádního velení a jednoznačný akt vzpoury, který už v průběhu soboty stihl Prigožin znovu komentovat. Vyzval k pochodu na Moskvu, což ve svém proslovu prezident Ruské federace Vladimír Putin označil za bodnutí do zad a slíbil, že strůjci budou tvrdě potrestáni. Vojenský analytik Lukáš Visingr na konto aktuálního dění uvedl, že něco takového očekával, překvapilo ho však, jak brzy se daly tyto záležitosti do pohybu.

Čtěte dále: Prigožin nejde pro ránu daleko, ruply mu nervy. V Moskvě je cítít velké napětí, říká Just

„Čekal jsem, že až bude Rusko opravdu poraženo, až utrptí na Ukrajině těžkou vojenskou porážku, Prigožin něco takového zkusi,“ uvedl Visingr pro CNN Prima NEWS. Současně tak aktuální dění naznačuje, že vojenská situace na Ukrajině může být pro Rusko horší, než se zdá, a Prigožin se rozhodl jednat. „Je to sice nemilosrdný bezohledný psychopat, ale není to idiot. Je to člověk svým způsobem velmi schopný, dobrý manažer, logistik, a asi ví, co se na Ukrajině doopravdy děje,“ komentoval pak Visingr postavení Prigožina a jeho možnou motivaci. Současně ale také může podle Visingra jít o preventivní úder a reakci na snahu ruského ministerstva obrany získat pod kontrolu všechny vojenské skupiny prostřednictvím nedávno probíraného kontraktu.

„Jde o důkaz, že si chce Rusko tyto skupiny víc podřídit, protože Prigožin se začal opravdu chovat hodně nezávisle,“ vysvětluje Visingr a dodává, že se velitel Wangerovy skupiny mohl dozvědět o opatřeních, která by ho mohla k poslušnosti donutit. „A protož se podřídit nechce, rozhodl se hrát vabank,“ komentuje vojenský analytik. Připouští také, že by v celé záležitosti mohla jistou roli sehrát i komunikace s Ukrajinou, k níž mělo podle náznaků dojít během bojů o Bachmut, a skutečnost, že Ukrajinci o plánovaných krocích Prigožina věděli.

Nebezpečná hra

Visingr vysvětluje, že aktuální dění je výsledkem několika dnů, ne-li týdnů příprav, o nichž se mohla dozvědět velká spousta lidí, zvlášť když se měli Vagnerovci v uplynulých dnech loučit se svými rodinami a vysvětlovat jim, že se zřejmě nějakou dobu neuvidí. Visingr na druhou stranu ale odmítá, že by Prigožinův postup byl jakýmkoliv způsobem koordinovaný s Ukrajinci nebo že by měl snad dokonce velitel Vagnerovců s Ukrajinou spolupracovat.

Sledujte: ON-LINE: Nevzdáme se, burcuje Prigožin. Nechceme žít v podvodu, Putin se mýlí, říká

Jak se dění v Rusku vyvíjet v nadcházejících hodinách, se vojenský analytik zdráhá predikovat. Varuje ale před tím, že Rostov na Donu a Voroněž jsou klíčová města pro postup na Moskvu a situaci hodnotí jako velmi vážnou. Prigožin podle Visingra rozumí logistice a disponuje jednotkami tisíc elitních vojáků, kteří svými schopnostmi a zkušenostmi výrazně převyšují průměrné ruské vojáky. „Co se však stane dál, to není teď schopen říct asi nikdo,“ uzavírá Lukáš Visingr.

Zdroj: Telefonický rozhovor s Lukášem Visingrem

Adam Vala

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Voroněž Rostov Vagnerova skupina Lukáš Visingr Jevgenij Prigožin

Populární filmy na Prima Zoom