18. listopadu 2022 15:30

Putinův plán, když prohraje válku? Ozbrojený parťák hlídá poklad za stovky miliard

Vladimir Putin by se v případě pro něj nepříznivého vývoje v Rusku mohl uchýlit k metodě odedávna používané diktátory, panovníky a nepohodlnými vůdci obecně – prchnout s nashromážděným majetkem ze země a dožít v pohodlném exilu v některé spřátelené zemi. Takový scénář nastínil ruský zpravodajský kanál General SVR, který zveřejňuje interní informace z Kremlu.

Jestliže ještě v létě 2022 web Sky News mezi případná útočiště stále méně úspěšného válečníka řadil Bělorusko, Sýrii, Myanmar, Venezuelu nebo Írán, nově se tento výběr změnil a především podstatně zúžil. Podle kanálu General SVR dnes „za jednu ze dvou destinací, kam by mohl v nouzové situaci evakuovat sebe a své blízké“ považuje Putin Středoafrickou republiku (SAR).

Jméno druhé země General SVR neuvedl, zato přišel s pádnými důvody, proč Putina tolik zajímá právě Středoafrická republika. Právě zde má totiž významnou základnu žoldnéřská armáda Putinova stoupence Dmitrije Utkina, kterému nikdo neřekne jinak než Wagner. V zemi proslulé svou chudobou a politickou nestabilitou navíc Wagnerovci pro Putina v podzemních krytech hlídají finanční rezervu odhadovanou na v přepočtu 340 miliard korun ve zlatě a hotovosti.

Středoafrická země zaslíbená

Wagnerovci, jejichž bojové schopnosti tvrdě pociťuje i ukrajinská armáda, nejsou v Africe žádnými nováčky. Poprvé se objevili v roce 2015 v Libyi, později v Súdánu a nově 1000 z nich působí ve válkou zmítaném Mali, kde za každý měsíc inkasují 10 milionů dolarů. V roce 2018 se ruští žoldnéři jako instruktoři usadili i ve Středoafrické republice, kde jich podle americké CIA začátkem roku 2022 působilo už kolem 2000.

To už ale zdaleka nešlo jen o výcvik zdejší armády, která je od posledního vojenského převratu v roce 2013 v naprostém rozkladu. Wagnerovci ve spolupráci s ruskými společnostmi postupně převzali kontrolu nad některými diamantovými doly a těžbou vzácných dřev a pracují i jako bodyguardi zdejších politiků včetně prezidenta Faustina-Archangeho Touadéry. Právě s ním Putin v polovině listopadu 2022 telefonicky upřesňoval dodávky potravin a hnojiv, podle britského listu The Mirror se ale především ujišťoval o jeho loajalitě.

Touadéra je v čele země od roku 2016, podruhé byl prezidentem zvolen v roce 2018. Zemi, která se na mapách poprvé objevila jako francouzská kolonie Ubangi-Šari, po odchodu Francouzů smutně proslavil diktátor Jean-Bédel Bokassa. Prohlásil se císařem a jméno země změnil na Středoafrické císařství. Jeho bizarní vládu poznamenanou násilím a údajným kanibalismem – měl pojídat těla svých zabitých odpůrců – ukončila speciální vojenskou operací Barracuda v roce 1979 francouzská armáda.

Ve Středoafrické republice došlo od roku 1960 k pěti vojenským převratům. V zemi probíhá válka mezi různými etniky a také mezi muslimy (asi 9 % obyvatel) a většinovou křesťanskou populací. Konflikt je jen relativně tlumený embargem na dovoz zbraní a mírovou misí OSN v počtu 10 000 mužů. Rozlehlé oblasti ovládají povstalecké skupiny a vláda s pomocí žoldnéřů kontroluje jen hlavní město Bangui s necelým milionem obyvatel, diamantové doly a zásobovací trasy.

Pokud se Vladimir Putin do SAR skutečně přestěhuje, najde zde pro sebe ideální prostředí. Jeho soukromá armáda žoldnéřů může ve zdejším chaosu hrát rozhodující roli a jeho případné vydání mezinárodní spravedlnosti bude komplikované.

ZDROJ: Deutsche Welle

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom