Proč Rusové věří, že jsou nadřazené bytosti? Putin dokonale vytěžil jejich největší úspěch

Tři desítky let po rozpadu Sovětského svazu Kremlu stále vévodí rudá hvězda a v mauzoleu u jeho zdi můžete obdivovat vůdce bolševické revoluce. Jak se dědictví někdejší říše zla promítá do dnešního Ruska?

V Rusku dodnes přetrvává imperiální mentalita bývalého Sovětského svazu legitimizovaná vítězstvím Rudé armády nad hitlerovským Německem ve druhé světové válce. Velká vlastenecká válka, jak ji Rusové nazývají, zanechala kvůli 27 milionům mrtvých stopy téměř v každé rodině. Nejen mezi Rusy, ale také mezi Ukrajinci, Bělorusy, Kazachy, Gruzínci nebo Kyrgyzy.

„Přesvědčení, že my Rusové, jsme významná síla, která se dokáže vzepřít nepřátelskému tlaku a nepřátelským vlivům z vnějšího světa, je důležitou součástí naší kolektivní identity,“ říká ruský sociolog Lev Goudkov. „Tato víra v jedinečnou autoritu Sovětského svazu a Ruska a v to, že jsme zvláštní civilizací, kompenzuje pocity závislosti, chudoby a ponížení, které lidé mají ve svém soukromém životě,“ nabízí Goudkov vhled do ruských duší.

Rusko jako pevnost?

Všudypřítomné portréty vítězů Velké vlastenecké války a vojenské přehlídky před Kremlem měly a mají v Rusech povzbudit hrdost a zastrašit Západ a země NATO. „Rusko je obléhaná pevnost a její obyvatelé musí držet při sobě,“ tvrdil ještě před invazí na Ukrajinu s oblibou ruský prezident Vladimir Putin.

„Za Putinova předchůdce Borise Jelcina ruskou armádu ponižovali, uráželi, podfinancovávali a její vojáci hladověli,“ říká v dokumentu Konec supervelmoci: Pád Sovětského svazu, který můžete vidět on-line na webu Prima ZOOM, historik Dmitrij Stratěvskij. Když se v roce 2000 dostal k moci Putin, byl to podle něj najednou ráj na Zemi – panoval mír a štěstí a vojenská kariéra v silné armádě byla opět žádoucí.

Válka proti Ukrajině

Rusko ale nezůstalo jen u posilování vojenskoprůmyslového komplexu, vyšších výdajů na zbrojení a vojenských cvičení u hranic pobaltských zemí, které jsou členy NATO. V únoru 2022 se Vladimir Putin rozhodl otestovat svou armádu v boji, když rozpoutal invazi proti nezávislé Ukrajině s cílem tuto zemi rozbít a obsadit.

Desetitisíce zabitých, zraněných a zajatých ruských vojáků, tisíce zničených letadel tanků, obrněných transportérů a dělostřeleckých systémů jsou od té doby důkazem, že sebelepší propaganda stavící na historických úspěších a moci zaniklého Sovětského svazu je na reálném bojišti k ničemu.

ZDROJ: The Washington Post

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom