15. března 2023 15:45

Vlk napadl v Česku člověka. Tady je 6 rad, které vám můžou zachránit život

Vlci jsou definitivně v Česku a kromě roztrhaných ovcí zřejmě poprvé napadli i člověka. Jak se v takovém případě chovat?

Údajné napadení vlkem ohlásil v březnu lékařům při ošetření pokousané ruky lesník Milan Holan. Pracovník litvínovské správy lesů se procházel se svým jezevčíkem po louce poblíž Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku, když podle něj z lesa vyběhlo pět vlků a jeden z nich na jeho psa zaútočil.

Muž se snažil psa ochránit a zahnat útočícího vlka klackem. Podle zprávy, kterou k incidentu vydala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, se mělo zvíře pokoušet dostat blízko k psovi, a přitom jeho majitele, který byl v podřepu, zasáhnout zuby na ruce. Pokud se vše událo tak, jak popsal lesník Holan, jde o první zaznamenaný případ napadení člověka vlkem u nás za poslední desítky let.

Mohlo by vás také zajímat: Co dělat, když narazíte na medvěda? Tyto rady vám zachrání život

Potkat vlka je vzácnost

V rozporu se scénáři mnoha dobrodružných filmů ochránci přírody i zoologové, kteří s vlky dlouhodobě pracují, jednohlasně upozorňují, že útoky vlků na člověka jsou mimořádně vzácné. Typická smečka o sedmi jedincích si totiž nárokuje teritorium kolem 250 km², takže abyste se dostali vlkům do rány, musíte vyvinout značnou aktivitu.

Člověk navíc rozhodně není obvyklou kořistí vlka – tu podle zoologa Pavla Hulvy tvoří ve střední Evropě z 98 % divoce žijící sudokopytníci, typicky prase divoké, a ze zbývajících dvou procent domácí zvířata. Své o tom vědí i čeští farmáři – vlci už několik let útočí na ovce a skot na Náchodsku, jen v roce 2022 zde bylo hlášeno 185 usmrcených zvířat.

Vlk obecný (Canis lupus) je u nás chráněný jako kriticky ohrožený druh, přičemž za posledních deset let se vrátil do většiny pohraničních regionů Česka. Na odhadem 25 vlčích teritoriích tak u nás trvale žije do 100 vlků, první se objevili v roce 2012 na Šluknovsku. Vlci sem míří hlavně z takzvané karpatské populace, tedy z Polska a Slovenska, kde se o teritorium dělí už tisíce vlků.

Setkání vlka s člověkem je ale stále velmi vzácné, a to i proto, že vlk se lidem primárně snaží vyhnout. Pokud přesto na vlka nebo vlčí smečku narazíte a budete se cítit ohroženi, řiďte se následujícími pravidly. Jejich autorem je Oliver Starr, který v kalifornských horách založil a provozuje centrum pro záchranu vlků The Tahoe Wolf Center.

Když vám cestu zastoupí vlk

1. Neutíkejte. Když vezmete nohy na ramena, budete vypadat jako kořist. Podívejte se na jakékoliv záběry vlků při lovu a pochopíte proč. Vlci se snaží přimět zvířata, která loví, k běhu – pokud neutíkají, vlci obvykle v útoku nepokračují. Vlk navíc dokáže běžet rychlostí až 60 km/h, takže mu nikdy neutečete. Takhle to třeba vypadá, když se arktičtí vlci pustí do mohutných pižmoňů.

2. Nezírejte na vlka. Na rozdíl od psů, kteří s člověkem běžně navazují oční kontakt, považují vlci přímý pohled za výzvu nebo hrozbu. Svou roli může hrát i skutečnost, že člověk má unikátní oči s bílým bělmem (skléra je u většiny savců tmavá) a relativně malou duhovkou, což umožňuje číst směr pohledu a komunikovat očima. Podle zoologa Pavla Hulvy to někteří autoři interpretují jako adaptaci k sociálnímu lovu.

3. Neotáčejte se zády. Pokud vás ohrožuje více vlků, někteří z nich se vás mohou pokusit obejít. Pokud jste poblíž skály, ohrady, plotu nebo zdi, kryjte si jimi záda. Dávejte ale pozor, abyste nezakopli, pád by mohl vyprovokovat útok.

Přečtěte si také: „Zničující“. Ve Švédsku začalo vybíjení vlků, odborníci jsou proti

4. Zvětšete se. Pokud máte na sobě bundu, sako nebo košili, zvedněte je nad hlavu. Snažte se u vlků vyvolat dojem, že jste mnohem větší. Nebojte se na vlky křičet, a pokud si to můžete dovolit, seberte nějaké kameny a hoďte je po nich.

5. Volejte o pomoc. V každém případě se snažte přivolat pomoc, nejlépe mobilním telefonem nebo vysílačkou. Pokud budete hluční, nebudete projevovat přílišný strach a udržíte nad sebou kontrolu, mělo by to podle Olivera Starra stačit k tomu, abyste se z potíží dostali.

6. Stočte se do klubíčka. Pokud by ale došlo na nejhorší, doporučuje Starr při napadení více než jedním vlkem stočit se do co nejtěsnějšího klubíčka a chránit si hlavu, krk, obličej a boky. „Je pravděpodobné, že pokud by mi ale vlci opravdu chtěli ublížit, byla by tato strategie účinná jen velmi krátkou dobu,“ přiznává Starr, který si z útoku vlka drženého v zajetí odnesl rozdrcené kosti a přetrhané svaly i šlachy v předloktí.

ZDROJ: Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom