14. listopadu 2022 11:28

Nenápadný plaz střílí z očí gejzíry krve. Podívejte se na obranu, která je spojována se zázraky

Ropušník sluneční se na první pohled podobá mloku ostnitému, oproti němu má ale jednu zásadní výhodu. Jeho nechutný obranný mechanismus mu dokáže hravě zachránit život.

Pouhých 10 cm dlouhý ropušník sluneční z podčeledi ropušníkovití žije ve slunném Mexiku a raději se skrývá pod zemských povrchem, kde je v bezpečí před predátory i vedrem. Protože však nedokáže sám regulovat vlastní teplotu, je zároveň na slunečních paprscích závislý. Proto čas od času vychází za dne na povrch, aby se nezbytně ohřál, přitom se ale samozřejmě může snadno stát kořistí větších zvířat. Naštěstí má proti nim jeden bizarní, zato velmi účinný obranný mechanismus.

Útok krvavých slz

Pokud se ropušník setká s nepřítelem, snaží se ho obvykle zahnat syčením, případně se jej pokouší kousnout. Když vše selže, využije svou tajnou zbraň, kterou můžete názorně vidět v pořadu Nespoutané Mexiko na Prima Zoom. Omezí si přísun krve do hlavy, čímž se mu zvýší krevní tlak v okolí očí. Následně přímo z oční jamky vystříkne až 150 cm dlouhý pramínek krve, jímž zasáhne predátora do obličeje, ideálně do očí.

K této taktice se ropušník uchyluje obvykle až ve chvíli, kdy nemá jinou možnost, takže dlouhou krvavou slzu nejčastěji uroní až v tlamě predátora. Pro tuto vlastnost, jež je spojovaná se zázraky u sošek Panny Marie, a pro výrůstky na své hlavě má ropušník v Mexiku přezdívku „Torito de la Virgen“ čili „býček Panny Marie“.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom