24. února 2023 13:00

Gigantický tučňák byl těžký jako gorila. Nový objev odhalil prastarého vládce mořských hlubin

Gigantické rozměry nejsou to jediné, co je na nově objeveném prehistorickém druhu tučňáka zajímavé. Co vědci o jeho chování a nátuře dokázali zjistit?

Kurátor obratlovců z novozélandského muzea Alan Tennyson fosilie objevil ve zerodovaném balvanu na jedné z tamních pláží. Tehdy mu ale samozřejmě ještě nedošlo, nač se přesně dívá. Že našel ostatky dosud neobjeveného druhu gigantického tučňáka, se potvrdilo až poté, co objev prozkoumalo hned několik nezávislých odborníků.

Velký jako teenager, těžký jako zápasník sumo

Tenhle pradávný tučňák je ovšem něco speciálního. Žil zhruba před 59,5–55,5 miliony let. Do obřích rozměrů se mu pravděpodobně povedlo vyvinout díky tomu, že Asteroid Chicxulub vyhubil velké, nelétavé dinosaury včetně těch mořských a savci byli ještě stále malí a připoutaní k pevnině. Trvalo jim ještě hodně dlouho, než začali kolonizovat i oceány. A tak vznikla evoluční skulinka, která umožnila existovat monstrům Kumimanu fordycei.

Čtěte více: Gigantická zlatá rybka zaskočila rybáře. Podívejte se na macka, který místo přání přináší zhoubu

Svými rozměry by tito giganti strčili do kapsy i herce Dannyho DeVita, který ve filmu Batman se vrací ztvárnil postavu padoucha přezdívaného Tučňák. Bez legrace. De Vitovi s výškou 1,47 metru by na nově objeveného tučňáka chybělo 11 centimetrů!

Ještě markantnější by ale byl rozdíl váhový. Podle toho, co vědci mohou z nalezené fosilie usuzovat, vážil víc než 150 kilogramů, čímž by byl zhruba stejně těžký jako gorila! Odborníci samozřejmě nemůžou soudit, zda před sebou nemají pozůstatky nějakého extrémně vyvinutého jedince, k tomu by potřebovali najít ostatky dalších příslušníků tohoto druhu.

Čtěte více: Gigantický krab má silnější stisk než lví tlama. Podívejte se, jak hravě rozlouskne kokosový ořech

Zatím našli jen exempláře druhů jiných, o něco menších – pradávný Petradyptes stonehousei vážil v průměru „jen“ 50 kg. Pro srovnání, náš největší žijící tučňák, tučňák císařský, dosahuje váhy mezi 22 a 45 kilogramy.

Velikost potřebná k přežití

Ale gigantičnost prehistorického Kumimanu fordycei se odborníkům zdá logická. Obří křídla k. fordycei umožňovala se potopit do větší hloubky, kde je ale také větší zima. A zatímco současní tučňáci používají jako izolaci proti chladu peří, které jim daly miliony let evoluce, ti prehistoričtí takhle kvalitní péřovou izolaci ještě mít nemohli, a tak museli být větší. Koneckonců ani živočichové, kteří veletučňáka v potravním řetězci vystřídali, tedy například tuleni a velryby, nejsou žádní drobečkové.

Mohlo by vás zaujmout: Rozzuřený velbloud rozkousal hlavu svému majiteli. Šokovaní sousedé zvíře ubili k smrti

Důvod, proč tyhle obří tvory dosud nepotkáváme, je podle vědců taky jednoduchý – zanikli během dalšího hromadného vymírání druhů.

Zdroj: Journal of Paleontology

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom