20. ledna 2023 15:00

Gigantická krakatice na vzácných záběrech vyráží dech. Podívejte se na tajemnou vládkyni hlubin

Vidět některá zvířata ve volné přírodě je velká vzácnost. O to víc je potěšující, když se objeví na kameře zcela náhodou. Jako v případě obří krakatice, kterou natočil japonský pár potápěčů.

Manželé Josuke a Miki Tanakovi jsou profesionálními potápěči působícími v japonském městě Toyooka. Jejich výpravy pod hladinu obvykle nejsou ničím výjimečné a naplňují celkem dokonale definici tradičního rodinného podnikání. Při posledním ponoru ale zachytili něco, co sami nečekali – unikátní záběry a fotografie gigantického mořského tvora.

Video zachycuje krakatici obrovskou o délce 2,5 metru, jak plave poblíž západního pobřeží Japonska. Tvor se nepohybuje tak hbitě a rychle, jak u mořských živočichů bývá zvykem, místo toho se pohybuje dost líně a pomalu.

Krakatice se v japonských vodách sice běžně pohybují a občas se ocitnou i na břehu, vidět je však ve volné přírodě je poměrně vzácné. Na zachyceném videu si tak můžete právě takový vzácný okamžik užít na vlastní oči a obří krakatici si pořádně prohlédnout. Tanakovi věří, že podobné záběry mohou pomoci v dalším výzkumu těchto úchvatných tvorů, o kterých se stále mnoho neví.

Zdroj: Science Alert

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom