29. listopadu 2022 06:00

Chřestýš chtěl ulovit kukačku, jenže se krutě přepočítal. Podívejte se, jak dopadl

Mexická divočina se jen hemží zkušenými dravci, kteří útočí na jiná zvířata s neochvějnou jistotou. Občas ale narazí na kořist, která je ve skutečnosti zdatnějším lovcem.

Chřestýš západní (Crotalus atrox) patří mezi nejnebezpečnější predátory mexické divočiny. Při lovu spoléhá na svou rychlost a jed, který způsobuje rozklad krevních buněk a zároveň napadá kardiovaskulární systém. Má ho dost na to, aby skolil dospělého člověka, chřestýš ale vyhledává spíše menší savce a ptáky, kteří proti němu zpravidla nemají šanci. Ale čas od času se objeví výjimka.

Kdo s koho

Na rovnocenného soupeře narazí chřestýš západní v epizodě seriálu Nespoutané Mexiko, kterou najdete on-line na webu Prima ZOOM. Chřestýš zde dostane zálusk na kukačku kohoutí, na pohled nenápadného ptáka, který v okolí hledá vlastní potravu. Chřestýše však čeká nemilé překvapení, kukačka kohoutí je totiž rychlá a při svém protiútoku stejně nemilosrdná. Sama má zkušenosti s lovem menších zvířat a s hadem si umí poradit. Ze dvou soupeřů se jen jeden stane obědem toho druhého, dopadne to ale jinak, než si nebohý chřestýš představoval.

Kukačka kohoutí (Geococcyx californianus) dokáže vyvinout rychlost až 42 km/h, takže oproti predátorům má výhodu, která jí umožňuje trávit většinu času na zemi. Sama se živí především hmyzem, drobnými plazy, hlodavci, pavouky, štíry nebo menšími ptáky, ale pokud je to nutné, nepohrdne ani stromovou kůrou. A když na to ale přijde, nemá problém pozřít ani 150 cm dlouhého chřestýše.

Zdroj: Atlas zvířat

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom