19. listopadu 2023 06:00

Italské šikmé věži hrozí pád. Naklání se dokonce víc než ta v Pise

Zatímco v turistických materiálech boloňskou Garisendu zcela zastíní šikmá věž v Pise, ve skutečnosti se Garisenda naklání ještě o desetinu stupně víc. A citlivé přístroje, které ji hlídají, teď vydaly varování, že by se brzy mohla zřítit.

Věže Asinelli a Garisenda jsou nejen ikonou a duší italského města Boloňa, ale také je obklopují další historické stavby i hustá síť kabelů, které jsou součástí místní dopravní infrastruktury. Kdyby se jedna z nich zřítila, byla by to pro město obrovská rána a škody by byly nevyčíslitelné. Jde totiž o pozůstatek celé jedné éry známého města, během které bylo podobnými věžemi doslova poseté.

Dvě věže

Asinelli a Garisenda stojí hned vedle sebe. Italové jim říkají „Dvě věže“ nebo „věže dvojčata“, a obě postavili ve stejném století, mezi lety 1109 a 1119. Naklánějí se obě, 48metrová Garisenda ale překonala v náklonu nejen svou dvakrát vyšší sestru, ale taky známou šikmou věž v Pise. Ta se naklání o 3,9 stupně, Garisenda o 4.

Přečtěte si také: Dva muži navrtali loď a málem ji potopili. Plavební společnost nabídla odměnu za vypátrání

Vedení města její náklon pečlivě monitoruje dlouhodobě, výsledky měření z poslední doby ale radnici donutily ikonickou věž i s její o něco vyšší sestrou uzavřít a dát se do hledání nejlepšího řešení, jak pozvolnému naklápění věže zabránit.

Nazasahujeme teď proto, že si myslíme, že se Garisenda zanedlouho zřítí, ale proto, abychom ji co nejlépe zachovali v pořádku,“ vysvětlil starosta města Matteo Lepore.

Kdysi stověžaté město

Garisenda rovně nestojí už od 14. století, pravděpodobně kvůli nestabilnímu měkkému podloží. Jejího náklonu si všiml už Dante Alighieri a psal o něm ve své Božské komedii. Objevila se i v dílech Charlese Dickense, psal o ní Goethe… a kdysi dokonce bývala i vyšší, měřívala 60 metrů, a zmenšili ji právě kvůli tomu, že stojí našikmo.

Zajímavé je, že v době, kdy vznikala, se to v Boloni věžemi jen hemžilo. Z výšky díky svým kruhovým hradbám a vysokým stavbám vypadala trochu jako dnešní Manhattan. Nešlo ovšem o mrakodrapy, ale o vysoké obranné stavby, většinou pojmenované podle bohatých rodin, které je nechaly vybudovat. To je mimochodem případ i Garisendy a Asinelli.

Ve 13. století ale většina z těchto staveb buď spadla, nebo byla stržena, jiné se později změnily na vězení či na obytné domy. Ještě v roce 1917 město některé z těchto prastarých staveb strhávalo kvůli rekonstrukci. A tak jich v současnosti v Boloni nezbývá ani dvacet. Místní jsou proto ochotní Garisendu s Asinelli zachránit. Ať to stojí, co to stojí.

Zdroj: CNN Travel, The Guardian, InBologna.it

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom