9. listopadu 2023 06:00

Neznámý červ ze Sibiře opět ožil. Je 46 000 let starý a svou existencí znervózňuje

Vědcům se povedlo oživit organismus starý 46 tisíc let, který zažil éru mamutů. Celý proces byl kupodivu velmi snadný.

Odborníci toho už v útrobách stále zmrzlé půdy na Sibiři objevili hodně. A nehovoříme zdaleka jen o podivuhodně dobře zachovalých ostatcích. Oživit po neuvěřitelně dlouhé době desítek tisíců let se povedlo už několik podivných organismů. Jeden kupříkladu krade cizí DNA. Také se tam probudil jeden velice starý virus. A teď se na tento seznam přidal dosud neznámý druh hlístice. K tomu, aby po 46 tisících letech opět ožili, červům stačilo jen to, aby je – s trochou nadsázky – někdo polil vodou.

Čtěte také: Nově objevený tvor vypadá jako parazit z Vetřelce. Našli ho na Antarktidě

Panagrolaimus kolymaenis

Hlístice jsou drobní živočichové, kterých známe obrovské množství druhů a rozšířily se v mnoha různých ekosystémech. Odolnější jedinci jsou schopní přežít i velice drsné podmínky díky stavu, kterému říkáme kryptobióza. Pokud čelí suchu, mrazu nebo třeba nedostatku kyslíku, jejich těla se úplně zastaví. Přestávají fungovat všechny metabolické pochody, buňky se nedělí, nic se nevyvíjí. V tomto stavu jsou některé organismy schopné přežít neuvěřitelně dlouhou dobu, a přitom jim k opětovnému ožití stačí jen to, aby se opět dostaly do prostředí vhodného pro život.

Nalezené hlístice vědci skutečně pouze rehydratovali, což zhruba stovce červů pocházejících z dob mamutů k ožití bez problémů stačilo. Hlístice, které si podle toho, co píše CNN, do laboratoře prostě jen tak donesli v kapse, pojmenovali Panagrolaimus kolymaenis.

Jakkoli fascinující oživení takto prastarých organismů pokaždé je, nelze se někdy ubránit pocitu, že permafrost je reálnou obdobou Pandořiny skříňky. A pokud roztaje, mohly by se probudit k životu i věci, o které nestojíme.

Zdroj: CNN, PLOS, The New York Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom