13. října 2023 06:00

Antarktida rozkvetla. Úchvatný pohled je pro vědce noční můrou

Některé teplotní anomálie naměřené na Antarktidě jsou mrazivou, nebo spíš naopak horkou připomínkou toho, že chladné polární kontinenty budou klimatickými změnami zasažené velice silně.

V posledních letech odborníci Antarktidu skoro nepoznávají. Kontinent i s přilehlými ostrovy je z většiny samozřejmě pod ledem a ploch, kde má jakákoli vegetace aspoň malou šanci, je v současnosti sotva jedno procento. V posledních desetiletích však růst vegetace zažívá rozpuk. Proč je ale něco takového ve vědecké komunitě považované za špatnou zprávu?

40 stupňů nad normálem

Problémem je, že jde, stejně jako v případě mnoha dalších oblastí, které klimatická změna ovlivňuje, o velice náhlý proces. V březnu 2022 se teploty v oblasti jižního pólu například po celé tři dny v řadě pohybovaly o 39 stupňů Celsia nad normálem.

Přečtěte si také: Země je zamořená oxidem uhličitým. Alarmující video NASA vám zvedne žaludek

Tuhle anomálii pak vědci vyhodnotili jako nejdramatičtější, která se kdy v historii měření udála a zároveň jde taky o nejhorší vlnu veder v historii. 39 stupňů nad březnovým normálem v oblasti jižního pólu znamená zhruba minus 10 stupňů Celsia. Jenže touto dobou zde obvykle bývá mrazivých minus 50 stupňů Celsia.

Není divu, že úporná místní vegetace zvyklá na extrémně drsné podmínky teplejšího počasí okamžitě využila. Rostliny (včetně jediných dvou druhů místních krytosemenných rostlin Deschampsia antarctica a Colobanthus quitensis ), mech i řasy se šíří o 20 procent rychleji než obvykle, jak dokládá výzkum publikovaný v odborném magazínu Current Biology.

Mnohé modely předpokládají, že plocha, kterou mohou rostliny na kontinentu osidlovat, se do konce století až ztrojnásobí. Ani to samozřejmě pořád nevypadá jako špatná zpráva. Jenže jestli nás poslední roky něco naučily, je to fakt, že ekosystémy jsou křehké.

Původní druhy v ohrožení

Některým druhům se nevyhnutelně bude dařit lépe než jiným, budou si navzájem konkurovat a nakonec se pravděpodobně dočkáme ztráty biodiverzity, která bude bohužel nevratná.

Mohlo by vás zajímat: První ekologická katastrofa v Evropě donutila Brity k absurdnímu řešení. Vše ještě zhoršili

Jak se bude kontinent oteplovat, rázem také padnou bariéry, které zatím drží nepůvodní druhy rostlin a živočichů od Antarktidy dál. To bude pro místní ekosystém další zásadní rána. Daň, kterou si na antarktické biosféře změny v teplotách vyberou, bude pravděpodobně obrovská.

Zdroj: Geophysical Research Letters, Current Biology, Climatestotravel.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom