21. června 2023 06:00

Země je zamořená oxidem uhličitým. Alarmující video NASA vám zvedne žaludek

Ještě štěstí, že oxid uhličitý za normálních okolností vidět není, jinak by byl život na planetě o dost pochmurnější. Na videu si můžete i prohlédnout, kolik emisí pochází z fosilních paliv, či kolik jsou schopné absorbovat suchozemské ekosystémy.

Že člověk vypouštěním oxidu uhličitého do atmosféry zásadně přispívá ke změně klimatu, je dnes už dávno známý fakt. Ale vzhledem k tomu, že tento nejedovatý skleníkový plyn není vidět, málokdo si uvědomuje rozsah lidského zásahu do přirozeného stavu planety.

Videa, která zveřejnila NASA, by tomu měla zásadně pomoct.

Emise nad Evropou

Jejich tvůrci navíc emise oxidu uhličitého barevně rozlišili. Oranžová barva ukazuje jako původce fosilní paliva, červená spalování biomasy, zelená suchozemské ekosystémy a modrá oceán. Modré tečky naopak ukazují, kde oceán atmosférický oxid uhličitý znovu absorbuje, a zelené tečky naznačují, kde tento jinak bezbarvý plyn „pojídají“ lesy a jiné suchozemské ekosystémy; i zalesněné plochy ale člověk svou činností neustále zmenšuje.

Jak je z mapy vidět, například Evropa (a také třeba Saúdská Arábie) produkuje hlavně emise spalováním fosilních paliv, kdežto v Africe je hlavním zdrojem oxidu uhličitého zemědělství.

Zdroj: NASA

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom