21. října 2023 06:00

Nejdůležitější ponorka druhé světové války: Nacisté podmořské monstrum budovali v utajení

Jedním z nejdůležitějších válečných strojů jsou ponorky. Za druhé světové války vyráběli tu nejlepší Němci a dočkala se řady variant.

Potřeba zbrojení byla i po skončení první světové války relativně vysoká, a tak začaly německé loděnice od konce roku 1933 vyrábět – zpočátku v utajení – nové typy ponorek. Od roku 1935 Němci svůj zbrojní průmysl přestali skrývat a brzy se na světě objevil nový typ ponorky, který se stal jedním z nejdůležitějších strojů druhé světové války – typ VII. Čas trvání výstavby byl 21 měsíců a první stroj tohoto typu se poprvé objevil na vodě v dubnu roku 1940.

Ponorka typu VIIC

Příď první ponorky měřící 7 metrů měla úzký, aerodynamický tvar klasické lodní přídě. Většinu času se totiž pohybovala na hladině a jen výjimečně se měla ponořit. Stroj byl na výrobu relativně levný, zároveň dosahoval značných kvalit stran pohonu, hloubky a útočné síly. Typ VII se stal postupně nejvíce vyráběnou ponorkou v dějinách, celkem se dopracovala až k šesti variantám.

Čtěte také: Prima + uvádí: Pobřežní policie bude řešit případy turistů v minisérii Na vlnách Jadranu

Druhá varianta nazvaná VIIB měla o dva metry prodloužený trup, díky čemuž pojala více paliva, zdvojená kormidla a záďový torpédomet v tlakovém trupu. V pořadu Ponorky: Přízraky pod hladinou uvidíte úplně nejslavnější variantu – ponorku VIIC. Ta disponovala zpevněným trupem, zvětšenou velitelskou věží a větší hloubkou ponoru. Ponorky vyráběl víc než tucet loděnic, celkem bylo dokončeno 710 kusů a řada dalších zůstala rozestavěna.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / IWM

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom