5. července 2023 06:00

První plovoucí město světa už je v přípravě. Budovy zamíří i pod hladinu

Produkce potravin, zdravotní péče, hřbitov, ochrana před tsunami, s tím vším nový projekt města na vodě počítá. Je reálné, aby Dogen City vzniklo do roku 2030, jak se plánuje?

Zní to celkem logicky. Ve velmi brzké budoucnosti se kvůli klimatické krizi budou hladiny moří rychle zvedat. Voda tak zaplaví města, kde žijí stovky milionů lidí. A teď už s tím nejde nic udělat. Leda se snažit, abychom se k nejhoršímu možnému scénáři přiblížili co nejméně a zároveň se na novou situaci pokusit adaptovat. A právě jako pokus o adaptaci by mělo vzniknout nové plovoucí město.

Vodní svět

Projekt japonského start-upu je mírně řečeno ambiciózní. Plovoucí město ve tvaru kruhu by mělo zvládnout uživit na 10 tisíc obyvatel a až 30 tisíc turistů. Za normálních okolností se má jeho účel točit okolo velice moderního, rozsáhlého zdravotnického centra, které bude mít „na palubě“ nejmodernější vybavení včetně robotické chirurgie a mělo by mít zázemí pro obří výzkumná centra.

Přečtěte si také: Nejdelší mrakodrap světa dosáhne 120 kilometrů. Podívejte se, jak bude vypadat

Projektanti ale musejí myslet úplně na všechno, protože chtějí, aby město mohlo zůstat v případě potřeby úplně soběstačné a uživit všech 10 tisíc stálých obyvatel a 30 tisíc turistů, se kterými se v Dogen City počítá. Město by mělo být poměrně malé; vybudované v kruhu o průměru 1,56 kilometrů, ale v případě potřeby má snadno expandovat. A jeho součástí by mělo být všechno možné – parky, školy, stadion, hotely, hřbitov… jen letiště se tam nevejde, projekt nicméně počítá s rampou k přistání a vzlétnutí raketoplánu. Holt skutečně město budoucnosti.

Stálí obyvatelé se po městě mají pohybovat s pomocí lodí a elektřinou poháněných vozidel. Budovy nebudou vystavené jen do výšky, ale také do hloubky. V podzemních – tedy spíš podvodních – prostorách by se měla nacházet většina pracovišť. Celé město by mělo být odolné vůči jakýmkoli povětrnostním vlivům, a dokonce i vůči vlnám tsunami, proti kterým bude chránit jeho vnější okraj s hrází tvarovanou do písmene C.

Energie, jídlo, odpadky

Energii by město mělo získávat z vln, větru i slunce, největší oříšek ale bude, aby své obyvatele v případě potřeby zvládlo uživit. Počítá se proto s množstvím vertikálních zahrad i místy pro pěstování zemědělských plodin. Vlastní potraviny si budou mít možnost pěstovat i stálí obyvatelé, ale roční spotřeba jídla by se pohybovala okolo 7 tisíc tun. Je tedy otázkou, jestli by se ji skutečně povedlo pokrýt. A pak tu máme taky zhruba 3 tisíce tun vyprodukovaného odpadu, který je nedílnou součástí každého lidského města. Podle projektantů má být likvidován ekologicky.

Mohlo by vás zajímat: 16 úžasných triumfů architektury, které budete chtít navštívit

Jde o start-up, takže je vznik tohohle „města budoucnosti“ závislý na investorech a zájmu o něj. Kolik bude stát, kde by mělo vzniknout a jak se bude stavět, to zatím nevíme, jeho projektanti ale tvrdí, že by se mohlo uvádět do provozu v roce 2030. Vzhledem k okolnostem jde však o skutečně odvážné tvrzení.

Zdroj: N-Ark, New Atlas, Interesting Engineering

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom