10. června 2023 06:00

Krutá předpověď budoucnosti: Nesnesitelná vedra brzy ohrozí dvě miliardy lidí

Pokud se bude planeta dál oteplovat ve stejném tempu, na konci století bude o 2,7 stupně Celsia hůř. A to znamená, že v místech, kde dnes bydlí 22 procent lidstva, už zkrátka nepůjde žít.

Představme si, že je konec století 21. století. Lidem se nepodařilo globální oteplování zkrotit a výsledkem je, že se naplnily nejpesimističtější scénáře a planeta se oteplila o 2,7 stupně Celsia. Tohle globální oteplení způsobilo, že se lidstvu značně zúžila plocha vhodná k životu.

Přečtěte si také: Může lidstvo ještě zachránit Zemi? 5 zdrcujících faktů z nové zprávy o stavu planety

Průměrné teploty okolo 29 stupňů Celsia zasáhly zejména dříve velice lidnaté tropické oblasti, jako je Nigérie či Indie. Problémy, které z toho plynou, jsou celkem jasné – infekční nemoci se snáz šíří, lidé mají problém se uživit, protože vypěstovat dost hospodářských plodin pro všechny je čím dál těžší. Problémy mají dvě miliardy lidí.

V Burkině Faso, Mali a ve velké části Austrálie už doslova není k žití. Brazílie je v obřích problémech – právě tu zasáhla vedra nejničivěji. Celá miliarda lidí se rozhodla z těchto oblastí uprchnout a usídlit se jinde. I zbytek světa zažívá problémy, jako jsou daleko častější vlny veder a sucha. A do toho musí řešit obrovský příliv migrantů.

Existuje naděje?

Tato drsná předpověď se podle vědců může snadno stát realitou. Lidé jsou totiž, stejně jako každý jiný živočich, závislí na svém „klimatickém místečku“ – přežijeme (a spolu s námi i plodiny, které pěstujeme, a zvířata, která chováme) jen tam, kde je stabilní počasí a teploty jsou alespoň po většinu času mimo extrém. Už v současnosti mimo toto „místečko“, které do jisté míry zaručuje stabilitu regionu, dostalo měnící se klima na 600 milionů lidí.

K tématu: Za kolik úmrtí horkem může globální oteplování způsobené lidmi? Výsledky nejsou vůbec příznivé

Výzkum zveřejněný v časopise Nature Sustainability ale ukázal ještě jednu věc, a ta je možná ještě důležitější než dopady v případě naplnění pesimistických scénářů. Vědci se soustředili výhradně na takzvané lidské náklady, které si nepříznivé klima vyžádá, a zjistili, že se skutečně každá desetina stupně počítá.

Jinými slovy, oteplení o 0,1 se rovná 140 milionům dalších lidí vystavených nebezpečným horkům. Každá snaha se tedy v tuhle chvíli počítá a jakkoli se nám povede zlepšit zatím nepříliš optimistické vyhlídky, bude to znamenat doslova miliony zachráněných životů.

Zdroj: Nature Sustainability

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom