10. března 2023 12:45

RADAR: Do Čech se o víkendu vrátí zima. Kde udeří silný vítr a sníh?

Meteorologové slibují víkend jako na houpačce. V noci na sobotu se změní směr větru, teplota spadne o 15 stupňů a bude sněžit. Víkend se svatým Řehořem má přitom být podle pranostik klíčový hlavně pro farmáře.

Z víkendu budou mít z hlediska počasí radost hlavně na východě a jihovýchodě republiky. Pátek se sice vyznamená teplotami kolem 11–15 °C, na západě už to bude ale jen asi 9 °C. Meteorologové očekávají silný jihozápadní, postupně od noci z pátku na sobotu severozápadní vítr s nárazy kolem 75 km/h.

Mohlo by vás také zajímat: Prudké ochlazení. Teploty z pátečních až 15 °C spadnou k nule, kde je možné čekat sníh?

Se změnou větru dorazí od severozápadu chladné a oblačné počasí, takže v sobotu už bude především v Čechách až o deset až 15 stupňů chladněji. Změna počasí zároveň přinese srážky, což hlavně pro severozápad Čech znamená, že bude po většinu soboty dokonce i v nížinách sněžit.

40 mrazivých mučedníků

Období připadající na víkend od 10. do 12. března je už tradičně klíčové pro všechny, kdo pracují s půdou, což dokládá množství pranostik. Už pátek 10. března, kdy se v křesťanském kalendáři připomínala smrt 40 mučedníků ze Sebaste, byl podle našich předků rozhodující z hlediska ranních mrazíků. „Jaký mráz na Čtyřicet mučedníků přijde, takový se potom ještě dlouho vracet bude“ nebo „Čtyřicet mučedníků – čtyřicet jitřeníků,“ tedy ještě 40 ranních mrazíků.

„Mučednická pranostika“ se váže k tragickému osudu čtyřiceti křesťanských příslušníků XII. legie Fulminata, povražděných v noci z 9. na 10. března roku 320 poblíž Sebaste ve starověké Frýgii (dnešní turecká Anatolie) v rámci Liciniova pronásledování křesťanů. Jako svaté a mučedníky je ctí katolická i pravoslavná církev, katolíci si jejich památku připomínají 9. nebo 10. března.

Více o pronásledování křesťanů v Římské říši čtěte zde: Bičování, pálení na roštu i vražda býkem. V obřím koloseu krutě popravili desítky křesťanů

Jak bude na svatého Řehoře?

Na neděli 12. března připadající svatý Řehoř pak žene do práce všechny, kdo pracují s půdou, protože „na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře a líný sedlák, který neoře“. Pokud jde o čápy, ti se vracejí do Česka v posledních letech o něco dříve, letos se na hnízdě v Chebu objevil první čáp 18. února. Obojživelníků je v Česku kvůli prohlubujícímu se suchu stále méně, takže zaslechnout kvákání žab je obtížné.

Platnost pranostiky tak mohou zachránit hlavně farmáři a zahrádkáři, jimž meteorologové na svatého Řehoře předpovídají oblačno až polojasno, sněžit a pršet má jen ojediněle. Teploty přes den budou od plus tří do sedmi stupňů.

ZDROJ: Český hydrometeorologický ústav

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom