24. září 2022 05:00

Takhle jste Titanic nikdy neviděli. Nové podmořské záběry ohromují detaily a přivádějí ke smutku

Jedna z největších námořních tragédií ani po více než sto letech nedává výzkumníkům spát. Tentokrát přinesli skutečný průlom v průzkumu legendárního vraku.

Společnost OceanGate Expeditions pořádá pravidelné návštěvy jistého místa na moři zhruba 350 km od kanadského Newfoundlandu a pátrá zde v hloubce asi 4 km. Právě zde totiž leží vrak nechvalně proslulého zaoceánského parníku Titanic. Výprav se účastní expertní potápěči, historikové a další odborníci. Tentokrát se expedice vrátila s naprosto nevídaným úlovkem.

Detailní pohled

Expedici se podařilo natočit záběry v rozlišení 8K, tedy 7 680 pixelů na šířku × 4 320 pixelů na výšku. Jedná se o dvojnásobek toho, co nabízí dnes již hojně využívané 4K video. Záběry, které si můžete prohlédnout v přiloženém videu, zachycují nevídanou úroveň detailů lodi a přesné barvy, jakými se Titanic aktuálně honosí.

Na nových záběrech je mimo jiné vidět například kotva s vytištěným jménem výrobce. Zelená světla, která můžete zahlédnout, patří zařízení, jež pomocí laseru měří rozměry Titanicu. Vzdálenost mezi světly je 10 cm. Záznam ukazuje mimo jiné také aktuální stav vraku, díky čemuž záběry představují nebývalý pokrok výzkumu.

Stav rozkladu

Podle prezidenta OceanGate Expeditions Stocktona Rushe detaily v 8K rozlišení pomohou vědcům a mořským archeologům mnohem přesněji charakterizovat stav rozkladu, ve kterém se Titanic nachází. Vrak se totiž bohužel rozkládá poměrně rychle. Slaná voda a mořský tlak potichu ničí loď více než sto let.

Vodní bakterie požírají ocelový trup, přičemž způsobují lodi korozi. Společnost si od záběrů slibuje možnost přesně určit stav rozkladu, díky čemuž budou vědci schopní během příštích výprav zkoumat jeho postup. Zároveň může video pomoci identifikovat druhy zpozorované okolo Titanicu, zatímco archeologové budou moci zdokumentovat vrak a trosky v lepším detailu.

Ve své době největší parník světa byl zkonstruován pro převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. Na loď se vešlo až 2 603 cestujících a určitý počet kočárů a automobilů. Posádka čítala 899 členů. Titanic však tragicky ztroskotal už během své první plavby 14. dubna 1912, kdy se srazil s ledovcem a o tři hodiny později se potopil. Zahynulo přes 1 500 cestujících a členů posádky.

Zdroj: CNN

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom