8. března 2023 06:00

Mladých pacientů s Alzheimerem děsivě přibývá. Devatenáctiletý pacient je pro lékaře záhadou

Je možné, že je tenhle záhadný případ prvním z mnoha a bez vlivu genetiky bude Alzheimerova choroba strašákem i pro mladší lidi? A proč jsou lékaři vůbec přesvědčení, že v případě 19letého muže jde skutečně o tento typ demence?

Pro muže z Číny celá tahle noční můra začala, když mu bylo pouhých 17 let. Tehdy si poprvé všiml, že se ve škole špatně soustředí. O rok později už si nemohl vybavit, zda snídal, či nikoli. Netušil ani, jestli si vypracoval úkol. Nakonec už byly jeho problémy s pamětí tak markantní, že musel studium na střední škole opustit.

Od té doby je v péči lékařů, kteří u něj provedli desítky různých testů, aby mu nakonec diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. To z mladíka dělá toho nejmladšího člověka, který s touhle zákeřnou, nevyléčitelnou nemocí musí žít. Ještě záhadnější je ale důvod, proč se u něj vyvinula. Lékaři u něj totiž vyloučili všechny obvyklé příčiny.

Nález odpovídá, důvod je záhadou

Alzheimerova choroba je u lidí pod 30 let většinou spojená s genetickou zátěží. I dosud nejmladší člověk s Alzheimerem, kterého diagnostikovali v 21 letech, měl genetickou mutaci, kterou s jeho onemocněním lékaři mohli spojit. V případě 19letého mladíka ale nic takového neobjevili, přestože mu sekvencovali celý genom. V jeho rodině navíc demencí nikdo nikdy neonemocněl a jeho stav nelze vysvětlit ani jinak – nemocí, úrazem či infekcí.

Přečtěte si také: Po desetiletích je tu průlom v léčbě Alzheimerovy choroby. Lék však přináší i rizika

A přesto nález na jeho mozku (zmenšení hippokampu typické pro demenci) a abnormálně vysoké hladiny bílkoviny p-tau181 v mozkomíšním moku odpovídají tomu, co u rané Alzheimerovy choroby lékaři běžně vídají.

Čím dál častější

Bohužel, případy, kdy Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence trpí skutečně mladí lidé, jsou čím dál častější. Dokazuje to například nedávný americký výzkum, který přišel s alarmujícími čísly.

Mohlo by vás zajímat: Co je frontotemporální demence? Specifický typ degenerativní nemoci je mnohem horší, než si myslíte

Počet lidí mezi 30 a 44 lety, kteří si tuhle děsivou diagnózu vyslechli, se od roku 2013 do roku 2017 v USA zvýšil o 373 procent. Je proto možné, že budeme takové případy, jako je ten z Číny, vídat čím dál častěji. Příčinu toho, proč 19letý mladík onemocněl, navíc odborníci jen tak nezjistí. Biopsie mozku, která by záhadě pomohla porozumět, je totiž extrémně riskantní.

Zdroj: IOS Press

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom