Pití kávy může výrazně změnit lidský mozek. Kde hrozí největší následky?

Výzkum kofeinu, tedy nejrozšířenější drogy světa, ještě stále umí překvapit. Jaké může mít zmenšení objemu šedé hmoty mozkové následky?

Káva, čaj, energetické drinky… všechny tyhle nápoje obsahují nejrozšířenější drogu světa: kofein. Pokud například patříte mezi ty, kdo si bez ranní kávy nezavážou ani tkaničku, nebo si nenecháte ujít černý čaj o páté, měli byste zbystřit. Vědci totiž v nejnovějším výzkumu zjistili, že kofein smršťuje mozek.

Změny ve spánkových lalocích a hipokampu

Přišli na to, když 20 milovníkům kávy podávali místo oblíbeného nápoje po 10 dní v kuse tři kofeinové tablety (dávka kofeinu v jedné z nich odpovídala dávce v jednom šálku kávy), a dalších 10 dní v kuse placebo. Studie byla randomizovaná a dvojitě zaslepená a odborníci po každém 10denním období mozek účastníků zkontrolovali s pomocí magnetické rezonance. Zároveň taky prozkoumali jejich spánkové vzorce s pomocí EEG.

Spánek sledovali z toho důvodu, že se v minulosti prokázala korelace mezi poruchami spánku a zmenšováním mozkové hmoty. Jenže zatímco na kvalitě spánku během výzkumu kofein nikomu nijak neubíral, na šedé mozkové hmotě si celkem očividně vybíral daň: Lidem se po 10denním užívání kofeinových tablet zmenšil mozek, a to zejména na pravém spánkovém laloku a v hipokampu, tedy v oblasti klíčové pro paměť.

U zvířat kofein možná pomáhá s pamětí

Studie ale také ukázala, že je úbytek šedé hmoty jen dočasný a že je spojený s kofeinem navozenými změnami v průtoku krve mozkem. Dvacet testovaných subjektů je navíc příliš málo na to, aby se výsledky výzkumu daly považovat za zcela univerzálně platné, a tak na ně vědci hodlají v budoucnu navázat.

Vliv kofeinu na lidský mozek je totiž ještě stále víceméně velkou neznámou a odborníci se mu touží podívat na zoubek. Důvodem jsou hlavně výsledky výzkumů jeho účinků na mozek zvířat. Ty totiž naznačují, že by kofein mohl umět zvrátit problémy s pamětí či pozorností způsobené věkem nebo stresem.

Zdroj: Cerebral Cortex

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom