Houby umí zatočit s depresemi. K ochraně musíte sníst překvapivé množství
Houby jsou poslední dobou stále populárnější. Hovoří se o nich jako o základním stavebním kamenu přírodních ekosystémů i jako o superpotravině, pyšnící se množstvím blahodárných účinků na lidský organismus.
Už ve starších výzkumech se houby ukázaly jako přínosné pro snížení rizika rakoviny, tím však jejich klady zřejmě zdaleka nekončí. Podle vědců z Pensylvánské státní univerzity stačí jíst v průměru 5 gramů hub denně, aby došlo ke snížení rizika rozvoje deprese o 31 procent. Vzhledem k tomu, že za porci hub můžeme považovat množství kolem 80 gramů, tak jejich zařazení do jídelníčku zhruba jednou týdně by mělo tento požadavek zcela pokrýt – a přispět tak našemu duševnímu zdraví díky umenšení rizika deprese zhruba o třetinu.
Houby porážejí depresi
Výzkumníci pracovali s daty od 24 tisíc amerických dospělých, jejichž jídelníček a zdravotní stav byl sledovaný více než dekádu (konkrétně mezi lety 2005 a 2016). Dvě třetiny vzorku byly europoidního etnika s průměrným věkem 45 let.
Zajímavostí je, že houby nejčastěji pojídaly bílé, vysokoškolsky vzdělané ženy. Autorům se podařilo minimalizovat vliv socio-demografických charakteristik a dalších společenských či zdravotních specifik, aby se mohli zaměřit skutečně na vztah deprese a přítomnosti hub v jídelníčku.
Pokud se ptáte, jaké houby jsou účinnější nežli jiné, odpověď v této studii nedostanete – autoři výzkumu mezi jednotlivými odrůdami nerozlišovali. Ve Spojených státech jsou často pojídány pečárky, jež byly v dřívějších výzkumech spojeny se snižováním úzkosti, a to hlavně díky vysokému obsahu draslíku.
V návazném výzkumu autoři sledovali, jestli podobných výsledků nedosáhne třeba červené maso podávané společně s houbami – a nic nezjistili. Zatímco konzumace hub tedy riziko deprese snižuje, maso na rozvoj této psychické poruchy vliv nemá.
Bohaté přínosy hub
„Houby jsou hlavním potravinovým zdrojem aminokyseliny ergotioneinu – protizánětlivé látky, kterou si lidé nemohou sami vyrobit. Vysoké hladiny této látky mohou snížit riziko oxidačního stresu, což by také mohlo snížit příznaky deprese,“ řekl doktor epidemiologie Djibril Ba, hlavní autor této studie. Ergotionein je antioxidant zabraňující rozpadu tkání a buněk, čímž lze předcházet nejen depresi, ale i rozvinutí schizofrenie či bipolární poruchy.
K podobným závěrům se dobrala i singapurská studie z roku 2019. Podle ní stačí zhruba dvě porce hub týdně k tomu, aby došlo ke snížení rizika ztráty paměti na polovinu. Snižující se kapacita paměti patří společně s horším vyjadřováním pomocí jazyka či umenšenou schopností se soustředit mezi časté předzvěsti demence. Úpadku kognitivních schopností by tedy alespoň částečně snad šlo předejít – a klíčem ke spokojenému stáří by mohlo být jedení hub.
Pečárka polní, žampion Zdroj: iStock
Opeňka měnlivá Zdroj: iStock
Bedla vysoká Zdroj: iStock
Ryzec syrovinka Zdroj: iStock
Muchomůrka růžovka Zdroj: iStock
Přesné množství hub, které by měl člověk sníst, není úplně jasné, jelikož výzkumníci často pracují s termíny jako „porce“ či „talíř“, a výsledky jednotlivých studií se tak od sebe liší. Důkazů, že houby jsou pro lidský mozek přínosné, však není málo, takže pokud tyto dary přírody rádi zahrnujete do svého jídelníčku, o chybu se rozhodně nejedná!
ZDROJ: National Library of Medicine