3. února 2023 06:00

Proti rakovině štítné žlázy neexistuje prevence. Záhadnou nemoc v Evropě ovlivnil Černobyl

Rakovina štítné žlázy sice patří k vzácnějším onemocněním, zatím ale nevíme, co člověku pomůže se jí vyhnout. Její výskyt ale přímo ovlivňuje ionizující záření, jak si lidstvo už několikrát bolestivě ověřilo během různých jaderných katastrof.

Když lékař pacientovi oznámí, že má rakovinu, je to pokaždé strašlivá rána. Pokud jde ovšem o rakovinu štítné žlázy, může být pro nemocné malou útěchou, že ta mezi nejhorší zabijáky nepatří. Ze všech, kdo v důsledku zhoubného nádorového onemocnění přijdou o život, budou jen 0,4 procenta tvořit pacienti s některým z nádorů štítné žlázy. Porazit ji se povedlo i manželce nově zvoleného prezidenta republiky Evě Pavlové, která o svém boji poměrně otevřeně hovoří.

Lékaři tento druh rakoviny tedy sice v mnoha případech dokážou úspěšně léčit, ale zároveň toho o ní ještě spoustu věcí zůstává záhadou. Například netušíme, proč napadá výrazně častěji ženy než muže, a neznáme ani všechny příčiny jejího vzniku. Zatím se povedlo rozklíčovat jen vliv genetiky a radiace. Ionizující záření má ale vliv poměrně zásadní. I proto například po výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl následně v Evropě rakovin štítné žlázy výrazně přibylo.

Jak ji poznat?

Štítnou žlázu si můžete nahmatat vpředu na krku. Je zodpovědná za produkci pro naše těla velice potřebných hormonů. Pokud se na ní vyskytne nádor, můžete si ho často nahmatat jako zduřeninu, bouličku nebo uzlík. Větší útvar může dokonce bránit polykání nebo dýchání anebo se projeví jako bolest v krku nebo chrapot. Zduřelé okolní uzliny jsou už příznakem pokročilého onemocnění a metastáz.

Lékaři se samozřejmě primárně budou snažit nádor chirurgicky odstranit. Někdy odstraní dokonce celou tkáň štítné žlázy. Pokud se ale nádor už stihl rozšířit, pak záleží hlavně na tom, které z buněk štítné žlázy rakovina napadla.

Léčba rakoviny štítné žlázy

Existují nádory z buněk, které byly schopné vychytávat z krve jód, a tahle schopnost jim zůstala i poté, co se z nich staly buňky rakovinné. Léčba metastáz je pak až geniálně jednoduchá – do krve pacienta se vypustí jód radioaktivní, buňky rakoviny ho začnou vychytávat a zemřou. Tyhle nádory štítné žlázy jsou zároveň nejčastější, a to vysvětluje, proč se na ni tak často neumírá.

V ostatních případech ale léčba už tak jednoduchá není. Možnosti jsou různé: radioterapie, chemoterapie či hormonální léčba. A bohužel, i rakovina štítné žlázy může být někdy velmi agresivní, Tento typ nádoru se nazývá anaplastický. Metastázy se tvoří velice rychle a – stejně jako u ostatních typů rakoviny – způsobují nejhorší komplikaci onemocnění. Právě metastázy a škody, které v těle napáchají, nakonec zabíjejí.

Zdroj: Masarykův onkologický ústav

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom