Spíte málo a mizerně? Existuje jasná spojitost s paranormálními jevy

Nová studie přišla se zajímavým zjištěním. Údajně existuje souvislost mezi kvalitou a délkou spánku a vírou v nadpřirozeno.

I ti statečnější jedinci si ten pocit jistě pamatují z dětství. Svět okolo potemní a ztichne a naši představivost najednou nemá co krotit. Stíny jako by se prodlužovaly a v nejtemnějších koutech se objevují odlesky očí… rozhodující pak je, jestli věříte, že existují nadpřirozené bytosti jako duchové či démoni, věříte na posmrtný život, anebo dokonce připouštíte možnost, že občas někoho unesou mimozemšťané a dělají na něm pokusy.

Jenže se zdá, že i když máte pocit, že na vlastní kůži zažíváte nějaké paranormální aktivity, může to stále být ve vaší hlavě. A klíčem ke všemu nadpřirozenému je kvalita vašeho spánku.

V dotazníku se ukázala jasná souvislost

Souvislost kvality spánku s vírou v nadpřirozeno vědci spojili už dřív. Mimo jiné zjistili, že například únosy mimozemšťany, které lidé údajně prožili, mohou souviset se spánkovou paralýzou a s ní spojenými halucinacemi. Těm zatím ještě plně nerozumíme. Nová studie, během níž odborníci zkoumali odpovědi z dotazníku vyplněného 8 853 lidmi, ale ukázala daleko komplexnější spojitost se spánkovými vzorci.

Ukázalo se, že pokud lidé špatně spí, spí kratší dobu, než by měli, trpí insomnií, či jim dlouho trvá usnout, zároveň daleko častěji věří na nadpřirozeno, život po životě, že duše přežije tělesnou schránku, a že Zemi navštěvují mimozemšťané.

Příčina a následek

Odborníci nicméně přiznávají, že tahle studie je jen začátek celého výzkumu. A ačkoli se korelace mezi poruchami spánku a vírou v nadpřirozeno prokázala jasně, bez ohledu na pohlaví či věk, pořád chybí k zodpovězení zásadní otázka: Proč tomu tak je? A kromě toho, jak autoři studie dodávají, taky může být všechno úplně naopak. Protože přiznejme si to, jestliže už někdo na démony a duchy věří či má strach, aby ho během spánku neunesli mimozemšťané, je opravdu tak divné, že se mu v noci hůř usíná?

Zdroj: Wiley Online Library

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom