Voják vydržel bez spánku neuvěřitelných 40 let. Jeho příběh popírá všechny vědecké poznatky

Lidské tělo vydrží mnoho, ale být 40 let bez spánku? Příběh vojáka z první světové války tvrdí, že i něco podobně bláznivého může být realitou.

Většina normálních smrtelníků potřebuje denně ke kvalitnímu životu 6–8 hodin spánku, ostatně takové množství vydatného odpočinku doporučují také odborníci. Spánek je důležitou součástí pro naše zdraví a psychickou pohodu, jelikož během něj tělo tráví a především komplexně regeneruje. Jeden unikátní případ ale dokazuje, že možná ne všichni spánkový odpočinek nutně potřebujeme. Maďarský voják z první světové války totiž údajně nespal 40 dlouhých let.

Paul Kern se však k nespavosti neodhodlal dobrovolně, v roce 1915 ho totiž během války zasáhla do hlavy ruská kulka, načež upadl do bezvědomí. Kulka mu tehdy pronikla do lebky přes pravý spánek, neprošla mu hlavou skrz naskrz, ale zůstala uvnitř. Po převozu do nemocnice byl lékaři podrobně zkoumán, přičemž mělo být rozhodnuto, že pokud kulka nebude vytažena, muž jistojistě zemře.

40 let bez spánku

Při další prohlídce pak doktoři zjistili, že byl poškozen čelní lalok, který hraje důležitou roli v naší schopnosti komunikovat a určuje také naši osobnost. Když se Kern probudil, bylo to naposledy, co něco takového udělal. Zdá se to jako něco naprosto nemožného, jelikož podle Scientific American je nejdelší doba, jakou člověk vydrží bez spánku, 11 dní. Nedostatek spánku navíc obvykle znamená pro normální lidské tělo téměř nevyhnutelně smrt, i proto je příběh maďarského vojáka z první světové války natolik výjimečný. Absence spánku podle všeho jeho zdraví vůbec neovlivnila.

Jelikož insomnie (porucha spánku, pozn. red.) obvykle způsobuje řadu zdravotních problémů a komplikací, jakými jsou například cukrovka, oslabená imunita, porucha soustředěnosti či zhoršená paměť, i Kernovi ošetřující lékaři byli vůči muži nedůvěřiví. Mysleli si, že si vymýšlí, případně, že během dne v nehlídaný okamžik podřimuje. Nicméně po důkladném testování a zkoumání zůstali doktoři v úžasu, neboť nebyli schopní jeho tvrzení nijak vyvrátit.

Kern svůj dlouhý čas údajně trávil čtením a navštěvováním blízkých. Asi hodinu denně vždy zavíral oči, aby si jeho zrakové nervy odpočinuly, jinak ho rozbolela hlava. Podle některých teorií mohla za jeho nespavost kulka tím, že odstranila část mozku, která zodpovídala právě za spánek. Pro Paula Kerna tak měly dny opravdu celých 24 hodin, které mohl využít naplno. Zda je jeho příběh skutečný nebo trochu přitažený za vlasy, nemůžeme vzhledem k době, kdy se odehrál, s jistotou potvrdit ani vyvrátit. Je však zřejmé, že se o tomto muži psalo už v historii, jak například dokládá tento výstřižek z novin.

Zdroj: War History Online

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom