30. listopadu 2022 13:55

Země a Měsíc na jedné fotce: Z nového unikátního snímku se tají dech, pořídila ho loď Orion

Takový pohled na Zemi a Měsíc se ještě nikomu nenaskytl. NASA zveřejnila unikátní snímek pořízený lodí Orion, která se v rámci mise Artemis 1 dostala ze všech plavidel určených pro posádku nejdál od Země.

Snímek zachycuje Zemi vzdálenou 432 210 km od lodi. To je nejdál, kam se kdy plavidlo určené pro lidskou posádku dostalo. Dosavadní rekord drželo od roku 1970 Apollo 13, které se během svého dramatického letu dostalo na vzdálenost 400 171 kilometru od Země. Snímek najdete nahoře v galerii.

Tento fascinující pohled by se mohl v budoucnu naskytnout astronautům, kteří se vydají v rámci misí Artemis k Měsíci. V lodi Orion, která (po mnoha odkladech způsobených technickými obtížemi a nepříznivým počasím) odstartovala pomocí nové nosné rakety SLS 16. listopadu 2022 z Mysu Canaveral, však při jejím prvním letu „sedí“ jen tři speciálně upravené figuríny.

Na Měsíc se lidé vrátí nejdříve v roce 2025

I bez posádky však Artemis 1 plní celkem 124 dílčích úkolů, jejichž cílem je otestovat všechny systémy poprvé ve vesmíru. Pokud vše proběhne podle plánu, přistane Orion 11. prosince 2022 na hladině Tichého oceánu.

Hlavním cílem projektu Artemis je znovu přistát na Měsíci. NASA za tímto účelem počítá s několika misemi a vybudováním přestupní stanice na oběžné dráze Měsíce. Projekt však trpí značným zdržením zčásti způsobeným pandemií nemoci covid-19 v letech 2020-21. Oproti dřívějším předpokladům tak první posádka, v níž bude poprvé v historii také žena, zřejmě přistane na Měsíci nejdříve v roce 2025.

ZDROJ: Engadget

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom