31. ledna 2023 06:00

Nejslavnější medvěd světa se objevil na Marsu. Nová fotka rudé planety baví internet

Ať už v kosmu najdeme jakékoli stopy života, nejspíš nebudou vypadat jako medvěd z rodinného filmu Paddington. Jakkoli bychom si tímto tvrzením mohli být celkem jistí, poslední fotografie z povrchu rudé planety naší jistotou trochu otřásla.

Zhruba 250 km nad povrchem Marsu krouží družice vybavená tou nejlepší kamerou, která kdy zkoumala cizí vesmírné útvary, zařízení známé jako HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Nedávno vyfotila na povrchu Marsu útvar, který až pozoruhodně připomíná tvář jistého medvěda.

Záznam povrchu planety skutečně trochu vypadá jako tvář filmového Paddingtona, přitom jde ale jen o dokonalou souhru náhod. Na vyfoceném místě se nachází kopec se strukturou ve tvaru písmena „V“, jenž tvoří „nos“. Za kopcem leží dva krátery, které připomínají oči. Kruhová prasklina okolo tří útvarů vznikla zřejmě tak, že se povrch přizpůsoboval po vzniku obou kráterů.

Mars mnoha tváří

Není to poprvé, co se na Marsu objevila „tvář“. V roce 1976 zachytily sondy snímky z oblasti Cydonia, které zachycovaly útvar podobný lidské tváři. Obrazy obličeje, vystupujícího z povrchu rudé planety, se okamžitě staly základem pro spoustu konspiračních teorií a fantastické spekulace jejího původu našly své místo ve spoustě románů, filmů a dokonce jedné epizodě Akt X.

Nadšení z nebývalé záhady pohaslo v roce 2006, kdy mnohem kvalitnější snímky odhalily, že „tvář“ je ve skutečnosti stolovou horou a její tvar má na svědomí působení vod, které Mars kdysi dávno pravděpodobně měl. Zároveň hrála u starších snímků roli obyčejná lidská psychologie a potřeba mozku rozpoznávat povědomé tvary i při velmi špatných podmínkách.

Zdroj: Dailymail.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom