18. září 2022 06:00

Velký průlom NASA: Na Marsu lze vyrobit obří množství kyslíku. Obstará ho směšně malé zařízení

Testování zařízení, které vyrábí na Marsu kyslík, bylo extrémně složité. S čím museli vědci počítat? A zvládne MOXIE vyrobit dost kyslíku na to, aby udržel naživu první lidi, kteří na planetu přiletí?

Že se poprvé v historii povedlo vyrobit na cizí planetě kyslík, oznámila NASA v dubnu 2022. Samozřejmě se jednalo o Mars – sonda Perseverance zkrátka sbírá jedno prvenství za druhým. Tohle je ale obzvlášť důležité: zařízení jménem MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) je velké asi jako toaster, bude ale asi o dost sofistikovanější, protože dokázalo z oxidu uhličitého z marsovské atmosféry udělat kyslík.

Zhruba 6 gramů, které by jednomu astronautovi stačily zhruba na 10 minut, sice vyrábělo hodinu, ale na tom až tak nezáleží. Hlavní je, že technologie funguje a zvládne svůj úkol, jak vědci důkladně otestovali v různých podmínkách, v noci i ve dne a ve dvou marsovských ročních obdobích. Že se jednalo o obrovský milník v dobývání Rudé planety, je bez debat, jak MOXIE pracuje a podrobnosti o jeho úkolu si ale odborníci zatím nechávali pro sebe. Až doteď.

Výkyvy teplot a hustoty atmosféry

MOXIE je jen jedním z mnoha zařízení, které s sebou Perseverance veze. Vědci proto měli omezené možnosti, v jakém měřítku experiment provést; a kromě toho bohužel nemohli MOXIE nechat běžet kontinuálně. Takže trvá hodiny, než se zahřeje a připraví k práci. Marsovský vzduch zařízení nejdřív vyfiltruje a pak jej natlakuje. Poté ho prožene skrz další elektrolyzér pevných oxidů (SOXE – Solid Oxide Electrolyzer) a ten ho rozloží na oxid uhelnatý a kyslík.

Marsovská atmosféra je daleko variabilnější než pozemská,“ vysvětlil jeden z odborníků, kteří MOXIE vyvíjeli a testují, Jeffrey Hoffman. „Hustota tamního vzduchu se může během roku podstatně změnit a teplota též, tam může být rozdíl i 100 stupňů. Že zařízení dokáže spolehlivě fungovat ve všech těchto podmínkách, byl jeden z hlavních cílů výzkumu.“

Jediné, co ještě zbývá otestovat, je skutečnost, jestli MOXIE zvládne svůj úkol splnit za rozbřesku nebo během stmívání, kdy se extrémně rychle mění teploty. Odborníci ale počítají s tím, že to dokážou, první testy ale raději udělají v laboratorních podmínkách.

Dorazí na Mars před astronauty

Plná verze MOXIE by dokázala vyrobit od dvou do tří kilogramů kyslíku během jediné hodiny, a kdyby na planetu přiletěla 26 měsíců před posádkou, měla by už pro ně přichystané dostatečné množství dýchatelného vzduchu. A to je cíl; astronauti s sebou povezou tuny špičkového výzkumného vybavení, a čím míň kyslíku budou muset přivézt na planetu, tím víc věcí se jim vejde.

Od toho jsme sice samozřejmě ještě daleko, ale představa že zařízení o velikosti krabičky na obědy na cizí planetě vyrábí tolik vzduchu, co malý stromek, je i tak úchvatná a fascinující.

Zdroj: EurekAlert, NASA

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom